Traganje za smislom – preminuo Toma Medved

18 ožu

U teškim kušnjama čovjek pokušava dokučiti smisao ili besmisao patnje. Najviše nas zbunjuje zašto nevini trpe. U ovoj krizi najugroženije su najslabije osobe a to su oni stariji. Nemaju imuniteta kao mlađi a osuđeni su na samoću, ponekad bespomoćnost. Umiranje u samoći i napuštenosti…Odmah moramo uočiti da Bog ne ispunjava naše lude želje, ponekad djetinjaste. On ispunjava svoje planove s čovjekom a to je čovjekova vječna sreća. Tu nastaje nesporazum. Mi svoje ludosti shvaćamo od presudne važnosti. Zato Bog nije dobar jer nas ne podržava. Mogu li roditelji podržavati ludosti svoga djeteta? Na pr. ako gađa papučama TV-ekran jer se njemu to sviđa! Dijete mora napustiti svoju narcisoidnost i ponašati se odgovorno, rasti u zrelosti. Izazovi, pa i ovaj s koronavirusom, stavlja nas pred ispit zrelosti. Pokušavamo gledati na ove prilike Božjim očima. Sve izgleda drugačije. Promjena kuta gledanja  stavlja nas u drugačiju situaciju. U ovim novonastalim prilikama otkrit ćemo neke vrijednosti, šanse, mogućnosti kojih nismo bili svjesni.

“Dovoljno dugo živim” – kaže dr. Alemka Markotić, specijalist infektolog- “da sam te njegove crte uspjela vidjeti. Pitanje je: koliko mi se svidio taj rukopis? No, trebate proći određeno faze života i zrelosti da shvatite zašto ste ljuti, zašto su te crte krivudave, oštre, meni nejasne – priznaje – da u konačnici shvatite kako su to ustvari bile prave crte koje mi, istina, nismo razumjeli ali smo naknadno shvatili da je to bilo za naše dobro.”

Karlovačka županija im tri slučaja zaraze koronavirusom jer je, rečeno je na tiskovnoj konferenciji u podne, bliski član obitelji zaraženog  također pozitivan na test virusa.

                     

Preminuo je u 85. godini života TOMA MEDVED iz Grabarske 124a. Pogreb u srijedu 18.03.2020. u 16 sati na groblju u Cetingradu. Za njim žale sinovi Nikola i Milan, snahe Jadranka i Josipa, unučad, praunučad, brat Pero s obitelji i rodbina