Uz koronu potres u Zagrebu – Mise bez naroda – U Italiji preminulo 50 svećenika

22 ožu

Portali su jutros objavili fotografije koje govore o potresu u Zagrebu više nego riječi. Prvi je dojam da su stradale fasade starijih zgrada. Ljudi su istrčali iz stanova u nevjerici pomalo zbunjeni i prestrašeni. Uz koronu ovaj potres stvara  dodatne probleme. Ali, treba zadržati hladnu glavu. Oštećen je i jedan od tornjeva zagrebačke katedrale. Podrhtavanje tla nastavit će se i dalje ali to je smirivanje tla nakon prvog snažnog udara. Problem otežava zaraza prouzročena korona virusom koja se ne povlači…Priskočile su razne službe ali je među njima hrvatska vojska na prvom mjestu. Pokazalo se ne samo sada kolika je važnost hrvatske vojske u ovakvim neprilikama. Narod to zna prepoznati i cijeniti…

Potres u Zagrebu jutros /foto www,telegram.hr

Oštećeni južni zvonik zagrebačke katedrale

Potres se u Zagrebu snažno osjetio u 6:24 jačine  5,5 stupnjeva po Richteru. Nakon toga dogodila su se još dva jača koja su se osjetila vrlo snažno u Zagrebu i okolici, jedan magnitude 5, a drugi magnitude 3,7 stupnjeva. Potres smo osjetili i u Slunju, dakako ne tako kao u epicentru. Ipak, neki su se i u Slunju uznemirili. Počeli su nazivati svoje u Zagrebu… Da nevolja bude još veća jedna je kuća u Slunju planula pa su vslunjski vatrogasci imali pune ruke posla. K tomu je još i snijeg počeo padati ali ne zadugo.

Misa bez naroda – Današnja nedjelja u Slunju bit će zapamćena po misi bez naroda. U povijesti možda to nije bilo viđeno. U 11 sati župnik i đakon slavili su misu u praznoj crkvi. Pokušaj da spojimo Radio Slunj kako bi izravno prenosili misu nije uspio zbog tehničkih problema. Nestalo je interneta…Tako su naši dragi vjernici, bolesnici i oni usamljeni bili prikraćeni. Nisu smjeli doći u crkvu zbog opasnosti širenja zaraze. To ne znači da naše duhovne veze ne funkcioniraju: naša molitva nas je povezala i povezuje!

Pitamo se je li korona virus i potres Božja kazna. Pitali su tako i Isusa u današnjem evanđelju:  tko je kriv što je čovjek pred njima rođen slijep? Najlakše je reći to je Božja kazna i tako glatko prebaciti odgovornost na Boga. Tako ćemo i mi za nevolju koja nas snađe okriviti Boga: zašto si mi to učinio?  Isus ne može nijemo promatrati patnju drugih. Nikoga ne okrivljuje.  On će slijepcu od rođenja vratiti očnji vid. Nije li nevolja naše braće prilika da tu nevolju pretvorimo u radost? Da i mi sudjelujemo u uklanjanju sljepoće ne samo tjelesne nego i one duhovne? Potres je prilika da jedni drugima pomognemo a ne da kukamo. Korona je prilika da jedni drugima pomognemo ali tako da bližnjega ne zarazimo, da budemo brižni i odgovorni za njegovo zdravlje koje možemo ugroziti svojom ludošću. Naša molitva u ovakvim okolnostima dotiče i one koji umiru sami u Italiji u okuženom području.

Zapaljenu kuću jutros u Slunju ugasili su vatrogasci (u Novom naselju)

U Slunju je pusto: kafići zatvoreni, ulice puste i prazne…Po koja rascvala voćka podsjeti nas da iza zime, hladnoće dolazi proljeće

U Italiji umrlo 50 svećenika – U Italiji je do današnje nedjelje umrlo od koronavirusa najmanje 50 svećenika. Većina od njih zarazila se  jer su željeli pomoći drugim ljudima u nevolji. Samo u petak i subotu preminulo je njih desetorica. Mnogi od njih slijedili su apel pape Franje  i htjeli su biti s vjernicima u teškim trenucima. Većina od njih spada zbog visokih godina u rizičnu grupu. U biskupiji Parma preminuo je svećenik u 55. godini života. Zarazio se vjerojatno kod jedne bolesne gospođe o kojoj je vodio brigu. (prema Kathpress)