Blagovijest – Heroji u službi bolesnih

25 ožu

Blagovijest – Danas, devet mjeseci prije Božića, slavimo Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo. U središtu našeg vjerničkog razmišljanja je evanđeoski navještaj Djevici Mariji da će roditi Sina Božjega, Isusa Krista. Ovaj je događaj spasenja vjernički narod pretvorio u molitvu “Anđeo Gospodnji” koju molimo svaki dan kad zvoni podne, ujutro i navečer. Zaštitnik gospićke katedrale je Blagovijest. Danas je trebalo biti slavlje u 17 sati koje je namjeravao predvoditi kard. Bozanić. Zbog poznatih razloga slavlje se s narodom odgađa.

Papa Franjo poziva vjernike svih kršćanskih konfesija da danas u 12 sati zajednički mole “Oče naš” kao jedna obitelj.

 Heroji u službi bolesnih – Papa Franjo posvetio je posebnu pažnju liječnicima i svećenicima, medicinskim sestrama koji su umrli pomažući drugima. A do 23. ožujka umrla su 23 liječnika, 50 svećenika i mnoge medicinske sestre služeći zaraženima. Dakako, ovi se podaci odnose na Italiju.

 

Jutros u Slunju pravi zimski ugođaj

Na današnji dan proljeće je znalo biti u punom jeku. Ove godine – uz korona virus, potres u Zagrebu – snijeg nas je vratio u pravu zimu. Rascvjetale voćke okovane su snijegom. Vegetacija je grubo zaustavljena. Ali, ima nade. Dobro bi bilo posvetiti pažnju našim njivama, poljima, vrtovima. Mi ne znamo hoće li biti hrane na policama marketa. Zato obradimo jednu površinu i posadimo krumpir, povrće…Bog nam je dao zemlju od koje možemo živjeti. Dao nam je i pamet da razborito razmišljamo i zaključujemo.

U apoteku ulazi se po jedan i treba držati odstojanje od dva metra

Slunj je pust:  ljudi su disciplinirani i poštuju mjere kriznog štaba. Ostaju u svojim kućama-stanovima. Djeca prate školu oneline iz svojih domova. Neke službe moraju raditi: policija, neke trgovine, komunalci, vatrogasci dežuraju.  Policija kontrolira ulaz i izlaz iz grada…

Ipak će proljeće pobijediti

Koronavirus u Indiji – Indija broji milijardu i 300 milijuna stanovnika. U ovu mnogoljudnu zemlju koja će preteći Kinu po broju stanovnika ušetao se korona virus. Vlada je uvela ograničenje kretanja do 14. travnja. Ova mjera da ne izlaze iz kuća tri sedmice ide za tim da spriječe katastrofu. Inače u Indiji je 469 zaraženih i 11 umrlih od koronavirusa. Ali, tko zna točne podatke u ovoj velikoj zemlji? Kako će se ova mjera provesti? Kako će ove mjere izdržati 300 milijuna Indijaca koji žive ispod praga siromaštva. Radi se o ljudima koji preživljavaju od sitne dnevne zarade. Pomislimo na ljude koji žive daleko teže od nas i budimo strpljivi!