Izolacija znak solidarnosti i više od toga… Preminula Štefica Radočaj

28 ožu

Ostaci snijega govore o zimi koja se ne povlači. Jutros je u slunjskom kraju prohladno ali se sunce nekako probija…Trgovine u Slunju rade od 8 sati. Škole i dječji vrtić posve pusti,  restorani i kafići zatvoreni. Pokoji šetač prođe s maskom na licu i kimne glavom u znak pozdrava. U ljekarnu i trgovine ulazi se jedan po jedan uz držanje distance. Život nam se posve promijenio. U podsvijesti stoji opasnost od virusa koji je tu negdje i čeka priliku da nas prodrma. Jednako engleskog premijera kao i onu staricu u Videkić selu! Izolacija postaje znak solidarnosti! Čudno.  Ali i više od toga!

U Cvitoviću je prekjučer održan sprovod u krugu uže obitelji s župnikom, bez mise. Bolje znamo što se događa po svijetu nego u našem susjedstvu. To je jedan od paradoksa u ovoj situaciji! Ipak, fizička izolacije ne može sputati naš duh! Zapravo, ovo je prilika da produbimo naš duhovni prostor, da ga oslobodimo zagađenosti, da otkrijemo snagu Ljubavi koja na križu govori koliko smo voljeni…

Volonteri Crvenog križa Slunj obilaze usamljene i samačka domaćinstva. Zaštićeni maskama donesu im ono najnužnije. Svaka im čast!

Slunj pust ali suncem obasjan

Večeras u 17 sati misa u praznoj crkvi u Slunju. Pročitat ćemo imena pokojnih koje je rodbina upisala.

U nedjelju misa u slunjskoj crkvi u 11 sati a prenosit će je Radio Slunj. Nadamo se da nas neće omesti tehnički problemi. Upalimo Radio Slunj u nedjelju u 11 sati! A mogu nas pratiti i oni u dalekim zemljama preko interneta!

Ne zaboravimo pomaknuti kazaljke satova: od noćas se vraćamo na ljetno računanje vremena! Treba kazaljku pomaknuti sat unaprijed!  

Izoliranost postaje znak solidarnosti!

Pozovimo Isusa u barku našega života: s njim na kormilu ne možemo doživjeti brodolom” – papa Franjo 

U prolazu, na odstojanju od dva metra. Ona je iz Pavlovca. Došla je u Slunj nabaviti najnužnije za obitelj. A u njenoj je obitelji 7 članova! Muž i četvero skoro odrasle djece. Jedan je policajac, dvije djevojke studiraju ali su sada kod kuće, najmlađi srednjoškolac.. S njima je baka. Pomalo im je dosadno u izolaciji. Pitanje je sada: uspostaviti ravnotežu između aktivizma i nutarnjeg bogatstva. Ono čime su benediktinci udarili temelje europskoj civilizaciji, koja je postala globalna, jednostavno je pravilo: Ora et labora! Moli i radi! Sada je vrijeme intenzivnijeg duhovnog bogaćenja koje će se pretvoriti u rad. Ovo ne smije biti izgubljeno vrijeme! Kao što se proljeće priprema u zimi pod zemljom, pod slojevima snijega da bi buknulo u svoj svojoj ljepoti i šarolikosti. Naš aktivizam mora imati duhovne krijene iz kojih rastu cvjetovi i plodovi!

                    

Preminula je jutros ŠTEFICA RADOČAJ iz Slunja (Novo naselje 4). Rođena je 1934. u Cvitoviću. Bila je pobožna osoba. Sjećamo se kako je unučiće dovodila u crkvu i upućivala ih na Božju put s puno ljubavi. Pogreb će se obaviti u ponedjeljak 30. ožujka u 13 sati na groblju u Cvitoviću prema novonastalim okolnostima tj. uz najužu rodbinu. Za njom žale sin Dražen, unuci Antonijo i Ivan te rodbina. Neka prime izraze suosjećanja u ovom trenutku!