Digitalna crkva? – Ulice prazne u Slunju – Preminuli Pave Šajfar (83) i Ivan Rubčić (85)

30 ožu

Pandemia koronavirusa (COVID 19) pogodila je čovječanstvo gore od svjetskog rata. Ova epidemija ima utjecaj na sve aspekte života: obitelj, društvo, poslove, vlade, ekonomiju, religiju. Tijekom krize, u čitavom svijetu, vlade su ograničile kretanje stanovništva da bi suzbile zarazu stavljajući naglasak na “socijalne kontakte”. Slijedom tih mjera susreti, konferencije, okupljanja, posve su dokinuti s očitim posljedicama i na vjersku praksu. U ovim jedinstvenim prilikama u povijesti, katolička crkva u azijskim narodima kao Filipini, Indija, Japan, Indonezia, Mijamar, Malezia, Vijetnam, Južna Koreja, Sri Lanka, Bngladeš, pozivajući vjernike da ostanu kod kuće poslužila se digitalnom tehnologijom da bi ostala u kontaktu, u društvenom odnosu i počela prakticirati bogoslužje u krizi bez premca u prošlosti. U ovim turbulentnim vremenima trasirali su put prema “digitalnoj crkvi” ili virtualnoj zajednici u svim nacijama budući da su u mnogim zemljama u praksi propisane karantene i suspendirane su sve javne mise i drugi obredi u crkvama. “Ovo je trenutak da se ujedinimo  kao zajednica krštenih povlačeći se u molitvu i da klečeći molimo jedni za druge: s ovim duhom azijske crkve savjetuju vjernike da sudjeluju u vjerskim obredima online, izravno /streaming/, na društvenim mrežama, lokalnim televizijskim i radio postajama.

Mi smo u Hrvatskoj slavili mise “bez naroda” i danas. Lokalne radio postaje Božji su blagoslov u ovoj krizi: one mogu prenositi misu te Riječ može doći do uha mnogih, pogotovo starijih i bolesnih. Neke su župe prenosile misu izravno preko Facebook i drugih društvenih mreža. Treba ponavljati da je svaka misa neponovljivi događaj u kojemu je vrhunac sudjelovanja fizička prisutnost. Ne možemo objedovati preko interneta! Ovo su izvanredne prilike i crkva ostaje u kontaktu ili obliku zajedništva i preko digitalnih medija. Biskupima nije bilo lako donijeti preporuke kojima se “zabranjuje” dolazak na misu. Ali, čim se prilike promijene i vratimo svakodnevnici bez straha od pandemije,  naša misna slavlja ostaju događaj u kojem ćemo sudjelovati okom, srcem i umom, pružanjem ruku jedni drugima.

Prijenos  mise preko Radio Slunja u nedjelju u 11 sati pri kraju je imao tehničkih smetnji. Žao nam je! Istovremeno misa je išla uživo preko Facebook mreže. Bilo je 807 prikaza, 33 komentara i 7 puta podijeljen prijenos. Ispričavamo se: ton nam nije bio dobar a to ćemo u iduću nedjelju (prijenos u isto vrijeme tj. u 11 sati) nastojati ispraviti. Inače je u slunjskoj crkvi misa svaki dan u 8 sati (bez naroda i prijenosa), u subotu u 17 sati a u nedjelju u 11 sati s prijenosom Radio Slunja (i preko Facebooka). U to vrijeme bilo bi poželjno da u svojim domovima budete duhovno s nama.

U Slunju je pusto, parkirališta prazna…

U Slunju su ulice prazne i puste. Rijetko koji prolaznik obavi ono najnužnije i zatvori se u stan. Briga za živote drugih motivira nas da se ponašamo odgovorno. Mi smo u svojevrsnom svjetskom ratu. Nikad ne znamo otkud  će neprijatelj navaliti. Povukli smo se u skloništa. Privikavamo se na skučeni prostor, na oskudicu. Nedostaju nam naši prijatelji, kafići, igra, športska takmičenja…Ponavljamo kao što smo i u ratu ponavljali: ovo nije izgubljeno vrijeme. Kad sagledavamo svoj život onda su nam najdraži trenuci kad smo živjeli za druge, kad u oskudici dijelili ono što smo imali, kad smo patili…Ovo je prilika da se udaljimo od banalnosti i otkrijemo nove horizonte…  

Sve ima svoje vrijeme: vrijeme rata i mira, sjetve i žetve, rađanja i umiranja…

Jučer je umro Ivan Rubčić iz Oštarskih Stanova (Rakovica) u 85. godini života.