Danas sv. Marko – Kišovit dan

25 tra

Danas crkva slavi blagdan sv. Marka evanđeliste. O njemu najrječitije govori njegovo Evanđelje koje je napisao i koje se čita po našim crkvama. On ne donosi o sebi biografske podatke ali u njegovim tekstovima otkrivamo dobrog pripovjedača. Isusov život opisuje vrlo jasno iznoseći detalje koje ne nalazimo kod drugih evanđelista, Očito je imao oštro oko kad je uočio neke detalje što drugi nisu vidjeli.

Mladi iz Molenbeeka u Rimu – U Rimu se okupilo oko 70.000 mladih (adolescenati). Među njima je 30 dječaka iz četvrti Molenbeek, među 127 vršnjaka iz Belgije koji su u Rim stigli na jubilej mladih. Prisutnost ovih 30 mladih iz četvrti Molenbeek znakovita je i utješna. Trebali su svladati strah od letenja jer je većini od njih ovo bio prvi let – kaže njihova voditeljica s. Claire Jonard. Nitko od njih nije pokazao strah zbog rizika terorizma koji su proživjeli izravno nakon pokolja u Buxellesu i vijesti koje su potom stizale a po kojima je Moleenbeek označen kao zona islamskih migranata, kula europskih jihadista. “Pošli smo iz Belgije uvjereni da ne treba  popustiti pred riječima mržnje i pred terorizmom o čemu se neprestano govori ovih dana. Jubilej zove sve, također najmlađe, na milosrđe i opraštanje. Želimo se vratiti iz Rima, nakon što smo svladali strah, s mandatom ambasadora mira i prijateljstva u Belgiji i Europi.

Mladima u Rimu papa Franjo pružio je ruku ali im nije dao „popust“: izbjegavajte osrednjost i polovičnost. Mjere na koje su pozvane nove generacije – rekao je Papa – moraju biti hrabre i jake jer samo s njima mogu se ostvariti najveći snovi, oni za koje je se isplati dati život.

250416b

Turistima ne smeta kiša za razgledanje Rastoka i Slunja

Jutros je prohladno, oblačno i kiša pomalo pada čitavo dopodne. Opet su mnogi posegli za drvima da zagriju prostorije u kojima borave. Jutros su bila svega tri stupnja u Slunju. Sutra ujutro očekuje se mraz.