Zatvara se 20 graničnih prijelaza prema BiH – Preminuli Jure Oštrina, Ankica Majetić i Manda Mikuljan

2 tra

Jutros smo slavili misu u slunjskoj crkvi u 8 sati. U zaključanoj crkvi uz župnika i đakona sudjelovala su tri vjernika na propisanoj udaljenosti. Zaključana crkva djeluje otužno. Pokušavamo u preduskrsno vrijeme dokučiti ovaj znak zaključane crkve. Post od svečanih misnih slavlja, obreda Velikog tjedna možemo razumjeti: doći će dan kad ćemo slaviti Boga u punoj crkvi, s orguljama i pjesmom. Tako je bilo u ratnim prilikama, bilo je razdoblja bez svećenika…Ali ova poruka zaključanih kuća, tvornica, crkava, igrališta, kafića, škola… u miru ima višeslojnu poruku. Pokušavamo, svatko od nas, odgonetnuti poruku: teolozi, vjernici, pastiri ali i ateisti, agnostici, bogati i siromašni, slavi i nepoznati…Ljutnja nam tu ne pomaže, još manje cinizam ili ignoriranje. Prilika je ovo da produbimo svoju osobnu vjeru. Polazimo od toga da Bog ne ispunjava naše djetinje želje nego ostvaruje svoje planove. To bi trebala biti polazna točka. Odmah primjećujemo: do ljutnje i nesporazuma dolazi odotud  jer očekujemo od Boga da on bude onakav kako mi želimo i očekujemo. To je neozbiljno! Ovo je prilika da učinimo napor i ovu kušnju ugradimo u rast i zrelost naše osobne vjere, da odbacimo suvišne terete, skinemo sljepoću srca, da budemo braća koja žive jedni za druge u najvećim nevoljama, da iza nevolje vidimo uskrsnu nadu.  Kad je Isus govorio ljudima ono što nisu mogli prihvatiti počeli su ga napuštati. Tada je rekao i učenicima da ga i oni mogu napustiti ali on ne može promijeniti plan spasenja. Njima je trebalo mnogo vremena i napora da u Kristu raspetom na križu prepoznaju pobjedu nad virusom smrti…   

Pčele koriste lijepi sunčani dan: sad im maslačci nude obilje paše   

U Hrvatskoj 963 zaražena – Prema službenim podacima potvrđeno je ukupno 963 osobe zaražene koronavirusom, a 73 osobe su ozdravile. Šest osoba preminulo je od koronavirusa. 34 osobe su trenutačno na respiratoru, a jedna dodatno i na ECMO uređaju.

Dosad je obavljeno ukupno 7680 testiranja: 665 u posljednja 24 sata. Pozitivno na koronavirus su 53 liječnika, 6 ljekarnika, 10 stomatologa, 44 medicinske sestre i medicinskih tehničara, 5 djelatnika administrativnog osoblja.

Zatvara se 20 graničnih prijelaza prema BiH  – Od sutra, 2. travnja u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet. Nas zanimaju granični prijelazi: Pašin Potok,  Bogovolja,  Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma…

Zašto u razgovoru pčelari a i mi ostali kažemo da pčela umire. Druge životinje krepavaju, ugibaju ali pčela umire! Izgleda da je to zato što ta draga životinja vrši neprocjenjivu ulogu u oprašivanju voćaka (bez pčela ne bi bilo jabuka!) nego pčela radi za zajednicu, dakle za druge. Kod pčele ne postoji sebičnost, egoizam.

NAŠI POKOJNI: Na našim smo stranicama do sada izvještavali o smrti naših dragih u slunjskom kraju. To nastavljamo i dalje s tim da je teško doći do podataka u ovim neprilikama. Ipak, neki nam dostave podatke o smrti svojih dragih pa ih objavljujemo s napomenom da se radi o prirodnoj smrti. Dakle, ne radi se o smrti zbog korona-virusa nego o prirodnoj smrti. U slunjskom kraju nije se pojavio koronavirus!

                      

Preminuo je u 64. godini života, nakon duge i teške bolesti, JURE OŠTRINA iz Podmelnice 31. Bio je aktivan športaš, posebno u kuglačkom klubu “Korana” Slunj. Bit će pokopan u krugu uže obitelji na slunjskom groblju. Za njim žale braća Ante, Marko, sestra Jadranka s obiteljima

Iznenada je preminula ANKICA MAJETIĆ iz Donjeg Vaganca. Rođena je 1936. god. Nije se udavala. Bit će pokopana na groblju u Vagancu uz užu rodbinu. Za njom žale sestra Marija, nećaci Milan i Slavko te rodbina.

Jučer je pokopana na katoličkom groblju u Zemunu MANDA MIKULJAN rodom iz Vaganca (Rešetar). Rođena je 1936. Veći dio života provela je u Zemunu. Nije se udavala. Za njom žale nećaci u Švedskoj.