15. obljetnica smrti pape Ivana Pavla II – Danas u Slunju

3 tra

Drugog travnja pred 15 godina prestalo je kucati veliko srce pape Ivana Pavla Drugoga. Ovaj papa bio je Božji znak koji su mogli čitati svi narodi na našoj planeti. Kao Poljak imao je iskustvo crkve koja prolazi kroz komunističke progone. Svjedok i sudionik otpora jednom nehumanom totalitarnom režimu izabran je za Petrova nasljednika. Proputovao je našu planetu uzduž i poprijeko ali ne kao znatiželjni turist nego kao navjestitelj nade. Ta nada nije bez pokrića: iza nje stoji Kristova smrt na križu i uskrsnuće. Imao je srca za one na rubu, za one koji nose križ…Živo je pratio križni put našeg naroda od devedesetih godina, zauzeo se za elementarna prava jednog naroda, posjetio je Hrvatsku čak tri puta. Ali, i naš narod je prepoznao njegovu širinu srca: njegovi posjeti Hrvatskoj bili su pravi trijumfi  ljubavi, zahvalnosti, zajedništva u Kristu. Mediji su pratili Papina putovanja ali i on je znao prepoznati odgovornost novinara u izvještavanju. Njegova smrt bila je globalni događaj. Mediji su s neviđenom pažnjom pratili Papina putovanja kao i njegovu smrt 2. travnja 2005. U njegovoj smrti prepoznali su ljudi različitih kultura i svjetonazora “kako pravednik umire”.

Proljeće ide svojim putem

Danas u Slunju – Jutros je prvi petak u mjesecu. Slavili smo misu u zaključanoj slunjskoj crkvi u 8 sati . Dakako nas nekoliko u propisanom razmaku. Svu dramu prouzročenu koronavirusom stavili smo na oltar. Nitko ne može reći: “Gdje je Bog u ovoj tragediji koja pogađa čovječanstvo!” On je na križu u silnoj patnji, u sramoti i napuštenosti dotakao dno ljudskog stradanja ali i otvorio nadu: zadnju riječ ima život u ljubavi! 

Slunj je prazan kao i svi gardovi diljem Europe i svijeta. Još uvijek ima pojedinaca koji misle da je to s virusom igra. Hvala Bogu u slunjskom se kraju još nije pojavio virus: nitko nije zaražen. Nismo mi privilegirani nego budimo zahvalni i odgovorni. Oni koji misle da se to njima ne može dogoditi neka budu skromni i odgovorni. Ali, ne stvarajmo paniku niti podliježimo panici.

Slunjčica teče i teče

Priroda se brani od čovjekovog nasilja