Veliki ponedjeljak – Poezija Jure Žgele

6 tra

Ušli smo u Veliki tjedan. Jutros smo slavili misu u 8 sati. Isus se približava vrhuncu svog poslanja: muci, smrti i uskrsnuću. U kući je Marte i Marije. Marija mu je pomazala noge nardovom pomasti i zamirisala čitavu kuću. “Pusti da je zadrži za dan moga ukopa! Jer, siromaha ćete uvijek imati uza se, a mene nećete imati uvijek!” To je Isusov odgovor na prigovor da je šteta baciti toliku skupocjenu pomast. U ovim Isusovim riječima nazire se skora smrt. Ulazeći u otajstvo Isusove smrti i uskrsnuća ostajemo zapanjeni kako se Božji plan ispunjava. U Starom zavjetu sve je naviješteno, čak i neki detalji kao na pr. “Ni jedna mu se kost neće slomiti”. Doista, rimski će vojnici dvojici razbojnika polomiti noge /da ne pobjegnu/ a Isusu to nisu učinili nego su mu proboli srce. Isus će učenicima na putu u Emaus nakon uskrsnuća “otvoriti pisma”: otvorit će im oči za plan spasenja koji je navješten, opisan u detaljima i ostvaren. Sv. će Pavao sebi svojstvenom oštrinom uma proniknuti Božji plan i u njega se uključiti.

Crkva je produženi Krist u vremenu: u njoj i po njoj se događa čovjekovo oslobađanje od sljepoće srca i  uzdignuće na dostojanstvo djece Božje…

Po našim crkvama slavlja će se održati skromno. Zbog pandemije koronavirusa crkve će biti bez Božjeg naroda ali će vjernici u svojim domovima, koje su crkve u malom, slaviti silna djela onoga koji nas iz tame pozva u kraljevstvo svoje svjetlosti.  

U Slunju su mise u utorak i srijedu u 8 sati. Na Veliki četvrtak 9. travnja u 18 sati misa Večere Gospodnje.

Na Veliki Petak 10. travnja obredi čitanja muke i klanjanja križu u 17 sati

Na Veliku Subotu 11. travnja vazmeno bdijenje počinje u 20 sata. Izostat će ovaj put pravi vatromet simbola, znakova, poruka, navještaja…

Na Uskrs 12. travnja misa koju će prenositi izravno Radio Slunj u  11 sati.

Živimo u iznimnom vremenu gledajući društveno i crkveno. Dok smo god crkva na putu, dok god možemo osjetilima vidjeti, opipati i čuti, ne može uskrsno slavlje izostati. Može biti manje svečano, može biti svedeno na plamičak, ali plamičak koji se ne gasi. Plamičak će se opet rasplamsati u oganj…

100. rođendan kardinalove majke – Nije ona jedina kojoj je koronavirus pokvario planove za proslavu 100. rođendana! : Eleonore Schönborn, majka bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborn-a slavi 100. rođendan!. Zbog zabrane kretanja kardinal može samo telefonom svojoj majci zaželjeti sve najbolje za 100. rođendan. Susret obitelji: kardinalove braće Philipa, Barbare i Michaela te 15 unučadi i praunučadi predviđen za utorak mora se također odgoditi.

Slunj danju i predvečer pust

Stanje  s  korona virusom – Do danas u 14 sati potvrđeno je da su ukupno 1222 osobe zaražene koronavirusom u Hrvatskoj, a 130 osoba je ozdravilo. Dosad je šesnaest osoba preminulo (sa službenih stranica koronavirus.hr)

U Karlovačkoj su županiji 24 zaražena bolesnika od čega ih je šestero u bolnici. Od zaraženih troje je iz Ogulina, 2 iz D Rese, 1 iz Ozlja a ostali su iz Karlovca. U Slunju i okolici nema zaraženih. To zato jer ostaju kod kuće!

Poezija Jure Žgele – Treba otići na poštu. Zove obitelj iz Berlina da im pošaljem naš godišnjak. U izolaciji su i knjiga bi im bila prijatelj. Automobilom do pošte. Treba čekati u razmaku od 2 metra. Natpis na staklenim vratima: samo dvije osobe mogu ući! Čekam strpljivo s maskom na licu. Treba misliti na druge – tako sebi ponavljam. Ljubazna poštanska činovnica vrlo je elegantno obavila posao. Drugi pred vratima čekaju. Park posve pust a proljeće u punom naletu. Provozao sam se nekim ulicama. Po koji usamljeni pješak nekud žuri pomalo zabrinut. Škole prazne – osnovna i srednja – zavijene u neku čudnu šutnju. Sopadne me silna želja da se kod poznate obitelji zaustavim i da popijemo kavu. Oni bi to učinili i u ovim prilikama ali ne smijem ih stavljati u nepriliku ili opasnost. Vraćam se kući: dezinfekcija ruku, cipela u sumnji da se virus negdje prikačio. Život je reduciran na ono najnužnije. Ipak, mogu razgovarati s prijateljima ne samo preko telefona nego i s knjigama u koje su stavili dio sebe.  Ponovno mi dođe u ruke poezije Jure Žgele, rano preminulog pjesnika. Zapravo njegova knjiga poezije “Susret na obzorju” stoji na pisaćem stolu među knjigama koji su mi dragi prijatelji. Ova me pjesma opet takla kao da je prvi čitam. Pročitajte je i vi!

Jure Žgela:

Gospodine, kako ćeš u moj dom, nepospremljen, ući?

Na zidovima moje sobe leluja paučina Ničesa.

U listovima pjesme nedopjevane.

I krevet mi je neujastučen, leglo nepopunjeno.

No, imam ja za Tebe, Ribaru dragi,

Brašna od kojeg bi se kruh dao ispeći.

Kresivo sam negdje zagubio,

Valjda ispod pokrivača svakodnevice.

Vlažna i gruba jer plovim

a veliki su vali.

Mokre mi se mreže splele oko prsti reumnih.

Neka!

Gospodine, malo pričekaj tu,

Na mojoj stolici u kuhinjici.

Samo da se obrijem, počešljam, iskašljem

I malo dotjeram.

Pa nisi došao kod bokca posvemašnjeg.

Što ti ja svašta imam:

Razbijeno sjajno djetinjstvo,

Stotine crkava na Kordunu – Tvoja staništa –

– u moje srce preseljene.

Imam neke svoje pute i Podrute,

Bukvar i bukovog lišća okus zelen u ustima,

Koranu u venama, štuke u noktima,

Oklinke i Sokolac u mnoš’tvu uspomena.

Gospodine,

Imam i još, ali Ti neću reći.

Ti bi sjedio duge sate s mnome,

Divanio, pušio kao i ja,

A možda bismo se i napili jer,

]a Ti gorku čašu pijem neumjereno.

To Te može smetati.

Odlaziš?

Ne tjeram te iz svoje kuće.

Ideš medu neutješene kojih je strašno mnogo?

Evo Ti šareni šal mojih boli i uspomena i

– šešir zakićen ljubicom i nevenom.

Pođi, Gospodine, u sve Zavičaje

I pozdravi mi naše ljude!

Štuju Te oni, Gospodine!

Vjeruj im Ti koji si Barabi odredio mjesto u raju.

Dovidenjal

I nađi u srcu svojem pretklijetku i za mene!

I da znaš:

Ni mrvicu Ti nisam rekao što me boli.

       Jure Žgela (1948 – 2004) iz Furjana (Sastavci) zadužio nas je svojom poezijom

                    

Nakon kratke bolesti preminula je u 87. godini života MARIJA TURKALJ (Mare Ćoćina) iz Irinovca. Pogreb u krugu uže obitelji na groblju u Drežniku. Za njom žale sinovi Nikola i Marko, kćerke Jelena, Ana i Vera, brat Mića. unučad i praunučad