Veliki Četvrtak – Preminuo Jure Katić

9 tra

Danas kršćanski svijet slavi Veliki Četvrtak,  početak svetog Trodnevlja. Uoči svoga odlaska iz ovoga svijeta, Krist je želio ostati u zajednici svojih učenika, vjernika do konca svijeta. Njegova ljubav prema svakom čovjeku, koja dosiže vrhunac na križu, željela je ostati s nama na vidljiv način do kraja vremena. To je ujedno njegov odgovor na našu ljubav. Ustanovio je sv. Euharistiju: u kruhu i vinu ostaje s nama u ljubavi. A bit ljubavi je da “ne traži svoje” nego živi i žrtvuje se za drugoga. Ljubav se pokazuje u služenju drugima: Isus je to zorno pokazao kad je oprao noge učenicima. Prati noge bila je dužnost sluge: Isus je uzeo ulogu sluge i oprao noge apostolima s poukom da i oni to čine. Crkva je ovu Isusovu “naredbu” brižno čuvala i njegovala. Svaka misa-euharistija je neponovljivi događaj. Jednako u katakombama i zatvorima kao u katedralama. U njoj se događa fizički kontakt s Kristom koji je za nas umro i uskrsnuo: stol Riječi i stol Euharistije nudi okupljenim učenicima Isusovu Riječ i Ljubav. Tako do konca svijeta. Danas će misa večere Gospodnje biti skromna. Zbog opće opasnosti od zaraze moramo “postiti” od svečane mise Večere Gospodnje. Upravo taj post bit će nam poticaj da, nakon prestanka opasnosti, pohrlimo u naše crkve na Gozbu ljubavi.

Oltar i ambon u slunjskoj crkvi

Večeras u 18 sati u slunjskoj crkvi slavit ćemo misu Večere Gospodnje. Dakako, bez vjernika. Uz župnika i đakona u ovoj misi sudjelovat će svega nekoliko vjernika na propisanoj udaljenosti zbog zaraze. U ovu misu uključit ćemo sve bolesne, zaražene, sve naše obitelji koje strpljivo nose križ izolacije, našu djecu i mlade, naše liječnike i medicinske sestre, sve one koji stoje na prvoj crti obrane od epidemije.  Misu ćemo prenositi preko Facebooka.   

Danas u Slunju – Danas je Slunj suncem okupan. Promet je slab ali ipak prođe koji šleper ili osobni automobil. Usamljeni šetači prođu i izgube se iza zgrada. Ulice su uglavnom prazne. Trgovine rade pod posebnim režimom. Nema nestašice i moguće je nabaviti sve za uskrsne blagdane. Danas bi trebao biti sajam. Došao je jedan kombi s ponudom riba. Trgovina s poljoprivrednim potrepštinama – od umjetnog gnoja do sjemena i sadnica – ljudi posjećuju i kupuju. Znak je to da će ove godine posijati u vrtovima i njivama više nego do sada 

Sjetimo se ovih dana oko 100 talijanskih liječnika koji su dali život za druge.

Talijanski liječnici koji su stradali na prvoj crti borbe protiv koronavirusa.

Zaraženi u ambulantama ili u prostorijama intenzivne terapije dali su svoj život u borbi protiv korone vjerni svom pozivu u jednom sustavu koji ih nije osigurao niti zaštitnom maskom za lice A radi se o oko 100 liječnika! Njima se pridružuje 60 talijanskih svećenika koji su također žrtvovali život služeći bolesnima.

                     †   

Preminuo je u 82. godini života JURE KATIĆ  iz Novog sela 83b /Slunj/. Bit će pokopan u krugu uže obitelji na slunjskom groblju. Za njim žale supruga Jelena, kćerke Slavica i Đurđa s obiteljima, unučad