Velika subota – Bdijenje u kućama – Upalimo večeras svijeću

11 tra

Zadnju riječ nema mržnja, bahatost, nasilje, bolest, smrt…Zadnju riječ ima ljubav. Izgleda da je zlo svemoćno, da su moćnici gospodari života i smrti. Tako su i Krista razapeli, proboli mu srce i bacili u grob i navalili kamen. Trijumf  zla načas nas može zarobiti, uvjeriti da se ne isplati oduprijeti zlu.  Međutim, Kristovo uskrsnuće pobjeda je ljubavi nad zlom, smisla na besmislom. U ovoj noći ispunjava se najdublja čežnja ljudskog srca:  smrt je pobijeđena. To ne znači da smo oslobođeni nošenja križa, pa i padanja pod njim, ali naš križ života ima smisao jer nas čeka slava uskrsnuća koje je dar Krista uskrslog.

Noćas će vazmeno slavlje po našim crkvama biti okrnjeno zbog velike kušnje, pandemije virusa koji je zahvatio čitav svijet. Od pravog vatrometa obreda punih simbola, službe svjetla, službe riječi koja nas vodi kroz povijest spasenja, krsne službe, euharistije, otvaranja zvona nakon šutnje…morat ćemo se prilagoditi ovim izvanrednim uvjetima. Neće biti blagoslova ognja. Uz upaljenu uskrsnu svijeću služba čitanja, obnova krsnih obećanja, misa…

Upalimo svijeću – Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich DI i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kardinal Angelo Bagnasco pozivali su sve katolike da šire poruku nade paleći svijeću na svojim prozorima za vrijeme Vazmenog bdijenja.

Večeras vazmeno bdijenje u slunjskoj crkvi počinje u 20 sati. Prilagodit ćemo se preporukama naših biskupa i civilnog stožera za borbu protiv virusa. Upalit ćemo uskrsnu svijeću u našoj crkvi na početku, slijedi Služba čitanja, obnova krsnih obećanja i misa. U 20 sati budite s nama u svojim domovima. Upalite svijeću na prozoru. Možete nas pratiti preko Facebooka. Na kraju ćemo blagosloviti jela. Pripremite ih u svojim kućama.

U Hrvatskoj je zaraženih koronavirusom 1495, u svijetu 1,617.576. U Hrvatskoj je preminulo 21 a u svijetu 96.939. (jučerašnji podaci prema korona.hr)