Uzaludan posao? – Preminuo Nikola Cindrić (55)

17 tra

Ovih dana imamo osjećaj da gubimo vrijeme. Izgubljeno vrijeme smatramo ono u kojem nismo ostvarili svoje planove, sve nam je izišlo naopako. Osjećamo se frustrirano. Slično su se učenici nakon Isusove smrti vratili svom mukotrpnom poslu. Uzalud su čitavu noć ribarili ali ništa nisu ulovili. Ali kad se pojavio Gospodin i kad su ga poslušali te bacili mreže nastao je obilni ulov. U našem osjećaju bespomoćnosti, crnih misli, teorija zavjere gubimo energiju uzalud. Uskrsli je s nama u lađi našega života i nema te oluje koja nas može potopiti. Jedna je vjernica priznala: “Ovako smo molili u domovinskom ratu!” Molili smo u skloništima, u progonstvu, u restoranima i hotelima gdje smo bili smješteni. Znali smo da Bog ne uslišava naše sebične želje nego ostvaruje svoje planove našega vječnoga spasenja. Molitva nam je dala snage da prihvatimo žrtve bez kojih se ne događa naše spasenje. Uz velike žrtve, stradanja nevinih, suze i rane, bilo je to vrijeme i velike hrabrosti, širine srca. Ponosni smo na plodove dobrote i solidarnosti u tako mračnom vremenu rata. Ovo iskustvo može nam biti poticaj i u ovom vremenu opakog virusa koji je obišao i obilazi čitav svijet. Teorije zavjere, đavolski planovi uništenja svijeta mogu nam blokirati duhovnu energiju. Sjetimo se da je s nama Uskrsli Gospodin. U lađi našega života ostaje s nama i u oluji koronavirusa. Ovo je vrijeme produbljenja naše vjere, otkrivanja ljepote i snage molitve ali i bratske sloge i ljubavi.

Proljeće svaki dan donosi promjene oko nas

Nakon potresa 22. ožujka dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale jako je oštećen i treba ga skinuti. Dok ovo pišemo između 1o i 14 sati uz kontrolirano miniranje i uz pomoć velike dizalice dio tornja će biti spušten na zemlju. Ovo pobuđuje veliko zanimanje javnosti jer se ovako nešto nije izvelo u našoj povijesti na sakralnom objektu.

Čekanje na propisanom razmaku na red u banku

Sjetimo se da među nama ima ljudi koji se ne mogu zatvoriti u svoju kuću jer su beskućnici  (foto Famiglia cristiana)

Predsjednik Tanzanije John Pombe Magufuli (koji je katolik) pozvao je naciju na trodnevnu molitvu “Svevišnjemu za prestanak koronavirusa”. Predsjednik je na Twitteru napisao: ” Tanzanijski sunarodnjaci, zbog pandemije potičem vas da molite Boga u ova tri dana, od 17. do 19. travnja,  da dobijemo njegovu zaštitu i ozdravljenje”. U Tanzaniji je inače 94 zaraženih virusom i to u trgovačkom dijelu glavnog grada Dar es Salaama.

                    

Preminuo je u 55. godini života NIKOLA CINDRIĆ iz Slunja. Hrvao se pet godina s opakom bolešću Vjerovali smo i očekivali da će pobijediti. Bio je drag čovjek, tih i samozatajan. Život se ne mjeri brojem godina – uči nas biblijska mudrost –  nego žrtvom koju podnesemo u vjeri i ljubavi. Pokojni je dolazio u crkvu i nalazio snagu u vjeri u Krista uskrsloga…  Bit će pokopan u krugu uže obitelji na slunjskom groblju. Za njim tuguje mati Tina, supruga Marijana, sin Marko, sestre, rodbina i prijatelj. Čitava naša zajednica suosjeća s njegovom majkom, suprugom, sinom, sestrama! Neka ih Gospodin utješi vjerom u uskrsnuće i život vječni.