Naslućuje se normalizacija života?

21 tra

Trenutačno je u Hrvatskoj potvrđeno 1881 zaražena osoba. U  ponedjeljak je tek 10 novih pa to daje  nadu da se virus povlači. Omogućeno je putovanje unutar županija bez propusnice. Požeški biskup Škvorćević  zatražio je ukidanje zabrane okupljanja vjernika u crkvama Požeške biskupije koja se proteže u županijama Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj . U jednoj su tri a u drugoj četiri oboljele osobe. Ovakva situacija daje dovoljno razloga da se crkve otvore za veći broj vjernika. U Gradu Slunju, općinama Cetingrad i Rakovica nema oboljelih do sada. Izgleda da nakon ovog virusa ne će biti kao što je bilo. Naša je planeta oboljela i na bolesnoj planeti ne mogu živjeti zdravi ljudi – kako je to papa Franjo istakao.  Vidimo da u mjesec dana –  kako hara virus – nebo se očistilo, priroda je odahnula. Otkrili smo krhkost ljudskog života.  Istovremeno zatvoreni u četiri zida naših domova imali smo vremena za razmišljanje. Nakon što pobijedimo koronavirus ne bi nas trebao zaraziti virus oholog egoizma koji bi nas opet doveo u nevolje.

Prazne ulice: tek poneko čeka na red u banku, trgovinu…

Dolazi u pitanje slavlje prve Pričesti i Krizme. Datumi su već određeni ali nismo sigurni da će se to i dogoditi. Ovisi o razvoju situacije s virusom. Neke su biskupije odgodile krizme za iduću godinu. Nažalost, ne možemo pouzdano reći roditeljima ni njihovoj djeci, koja se s radošću pripremaju, hoće li biti slavlje na dogovoreni datum. Možemo samo reći da nam nedostaju naša draga djeca pred oltarom. Sada su roditelji vjeroučitelji i “svećenici” u obiteljima koje su crkve u malomu. Djeci teže pada izolacija nego odraslima: djeca su u pokretu, oni odrastaju u  igri a u tome su sada ograničeni…

On je prebolio tifus davne 1945. i doživio stotu: u rujnu ove godine navršava okruglih sto godina! Danas je izišao iz izolacije  nabaviti ono najnužnije..Svi ga u Slunju dobro znaju i rado će mu čestitati uskoro 100. rođendan!

.