Sv. Marko – S maskama u crkvu?

25 tra

Danas slavimo svetoga Marka, evanđelista. O svetom Marku znamo malo. Iz škrtih podataka doznajemo da je pratio sv. Pavla na prvom putovanju. Izgleda da je zapisao svoje evanđelje po Petrovu kazivanju. Stručnjaci se slažu da je njegovo evanđelje prvo zapisano evanđelje. Ono je najbolji njegov spomenik sv. Marku. U nekim našim krajevima na današnji se dan blagoslivlje mlada pšenica i polja. Trebali bismo i danas zazvati kišu na naša polja jer je zemlja suha. Poljski su biskupi pozvali narod na molitvu za kišu.

Jutros u Slunju

Jutros je u Slunju ugodan proljetni dan. Ranom zorom ljudi su čekali u razmaku od dva metra u redu pred trgovinama. Treba nabaviti ono najnužnije za domaćinstvo. Ponekad se pojavi pomisao: što ako ne bude na policama hrane? Badava  su novci ako su police prazne, Stariji se sjećaju kad nije bilo kave, mesa, deterdženta, kad smo dobivali bonove za 40 litara benzina mjesečno.

Naše crkve čekaju Božji narod

Na mise s maskama? – Odluka vlade da se otvore crkve nakon 2. svibnja za službu Božju mnoge je vjernike i svećenike obradovala. Otvaranju crkava raduju se prvopričesnici i krizmanici, sav narod. Ipak, trebat će i dalje pripaziti da se ne povrati zaraza. U Njemačkoj također razmišljaju o otvaranju crkava za vjernike. Ovdje donosimo njihovo razmišljanje! 

Ostaje na prvom mjestu obveza zaštite zdravlja svih sudionika misnih slavlja. Slavlja će se tako osmisliti da se izbjegne svaka mogućnost zaraze. Prema veličini crkve odredio bi se broj vjernika koji mogu sudjelovati tako da se ostavi razmak među njima. Mogli bi se obilježiti mjesta pojedinih vjernika. Obitelji koje dolaze na misu mogu biti zajedno. Ulazak i izlazak iz crkve trebao bi biti posebno organiziran, po mogućnosti uz pomoć redara. Vjernici bi dolazili na misu s maskama, izbjegavali bi kontakte (rukovanje). Lemozina bi se skupljala na izlazu iz crkve, vjernici bi trebali donositi svoje pjesmarice. Ovo je razmišljanje njemačkih katolika. Naši će biskupi i ovaj put donijeti preporuke vjernicima svojih biskupija vodeći računa o zdravlju ljudi. Dakako, biskupi i vjernici moraju slušati preporuke struke. A stručni tim do sada je vodio “rat” s virusom uspješno. 

.