Crkve otvaraju vrata

2 svi

Koronavirus koji je startao u Kini i prošetao našom planetom ostavio je veliku pustoš ali i otvorio nove mogućnosti. Osim ljudskih života, zaraženih i umrlih, virus je zaustavio gospodarstvo, prekinuo naše navike i uputio nas na međuovisnost, skromnost i zahvalnost za darove kojima smo okruženi. Očišćeni zrak iznad “visokorazvijenih zemalja” djelo je virusa! UN niti ijedna institucija na planeti to nije uspijevala! Hoćemo li nešto naučiti iz škole koronavirusa?

Moramo priznati da smo disciplinirano do sada vodili borbu protiv pandemije. Znali smo da spašavamo svoje živote i živote naših bližnjih.  Nije nam bila teška izolacija i nedostatak tolikih sitnica koje život čine lepršavim. Naša djeca zatvorena u četiri zida nisu mogla ići u školu, crkvu, igrališta. U njihovom odrastanju ovo je mučno razdoblje i ne smije dugo trajati. Krizni štab se nametnuo svojim autoritetom i narod ga je slušao. Znak je to zrelosti naroda koji ima osjećaj realnosti. Neki su političari pokušali u ovim preozbiljnim vremenima ubaciti virus razdora koji drže u pričuvi. Bezuspješno! Naša crkva se pridružila mjerama zaštite iako biskupima i svećenicima nije bilo lako ostati na neki način bez naroda, sami slaviti misu u praznoj crkvi pa i na Uskrs!  Oni dobro znaju da je to privremeno i da će Božji narod pohrliti u crkve nakon što prođe vrijeme “posta”.

Noćas je u slunjskom kraju pala kiša ali ne dovoljno da natopi polja i njive

Crkva otvara vrata – Od danas crkva otvara svoja vrata vjernicima ali još uvijek s dozom opreza. Virus se uglavnom prenosi kontaktom sa zaraženim osobama ili predmetima. Zato ćemo primijeniti neke mjere upravo zbog sprečavanja zaraze. Poštivat ćemo razmak u crkvi, dezinficirat ćemo ruke i prostor crkve, kod kašlja ili kihanja stavit ćemo lakat na usta. Pričest primamo na ruke, ne dajemo znak mira rukovanjem…

U slunjskoj crkvi slavimo misu večeras u 18 sati. To je već nedjeljna misa. A sutra u nedjelju 3. svibnja slavimo mise u 8 i 11 sati,  u župi Blagaj u 14 sati.

Tečaj za brak odgađamo i u petak 8. svibnja. Kad to dopuste prilike organizirat ćemo tečaj u 4 dana zaredom krajem jednog vikenda.