Sajam u Slunju kao nekada – Čovjek je biće čežnje

7 svi

Sunčani četvrtak. Jutros je ponegdje bilo slabog mraza ali je sunce iz sata u sat zagrijavalo naš kraj. Sajam četvrtkom u Slunju jedan je od pokazatelja “normalnog” života. A jutros je slunjski sajam četvrtkom skoro kao u stara dobra vremena. Došlo je naroda iz šire okolice sa željom da nešto kupi, vidi nekoga, da se raduje…Prošetali smo oko štandova. Ljudi kupuju sadnica povrća i voća, rano povrće iz plastenika dok ne dođe ono sa polja. Ima sadnica smokve! Gdje uspijeva vinograd uspijeva i smokva! Ovaj sajam pokazuje da se vraćamo normali. Ono što smo naučili u ovo vrijeme opasnosti od korone moramo prenijeti i dalje. Malo opreza, osobne higijene… ostaje i dalje naš način života. 

Sajam četvrtkom u Slunju danas nas je podsjetio na nekadašnja vremena

Ima svega i za svakoga

 

Dok u našim vrtovima dozrije povrće dobro ga je uzeti na sajmu

U Slunju je danas živahno

Čovjek je biće čežnje – Pročitali smo da je “drug” Tito u bolnici u Ljubljani tražio svećenika na samrti. Zadrti udbaši to su onemogućavali. Ipak slovenski svećenik je bio kod njega ali su tog svećenika progonili. Otišao je u Njemačku gdje je pod čudnim okolnostima stradao u prometu. . Možemo zamisliti Titovo duševno stanje pred dizanjem zastora vječnosti. Smrt je trenutak istine. Tu ništa ne pomažu titule, ni ordenje, ni vlast…Tada se pojavljuje čežnja u svoj svojoj težini: čežnja za oproštenjem, za ljubavlju, za životom u ljubavi, a to znači za Bogom. Sotona sa svojim slugama želi ugasiti tu čovjekovu čežnju i ostaviti ga u očaju, u samouništenju, u praznini. To je pakao: izolacija od Ljubavi. Crkva moli za umiruće… Nakon izolacije zbog zaraze naše crkve su otvorene od 2. svibnja. Nismo očekivali da će masa pohrliti u crkvu. Oprez je i dalje potreban. Međutim, ova šutnja i post od nedjeljnih misa stvorilo je u nama neobičnu čežnju. Čežnju za Božjom blizinom, čežnju za zajedništvom s braćom u Bogu. Mi jesmo osobe sa svojim identitetom ali ne možemo ostati usamljeni otok. Biti zajedno pred Bogom i moliti: “Tvoju smrt Gospodine naviještamo, Tvoje uskrsnuće slavimo, Tvoj slavni dolazak iščekujemo!”. Naviještati smrt Gospodinovu zapravo je navještaj ljubavi koja je išla do kraja! Zato je misa “gozba ljubavi”, posadašnjenje Kristove žrtve ljubavi na križu, ona je neponovljivi događaj u našoj  svakodnevnici, stožer oko kojeg se vrti naš krhki život. Bogatstvo, slava i moć mogu nas zarobiti. Možemo postati ravnodušni prema Božjoj ljubavi ali se sve to urušava i ostajemo razgolićeni. Što ostaje od našeg života? Najljepši trenuci su oni kad smo slavili Boga u zajednici vjernika. To je predokus vječnosti…Čežnja za Božjom blizinom u vrijeme koronavirusa pogodila je svakoga: vjernike i svećenike, možda još više one ravnodušne koji misle da su sami sebi dovoljni, koji primljene darove svojataju kao svoje, bez zahvalnosti. Ako ništa drugo u ovoj smo krizi osjetili čežnju koja nas zove u drugačiji svijet, u drugačije odnose, u drugačiji sustav vrijednosti…

Angela Merkel razgovarala s Papom Franjom – Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel (CDU) danas u četvrtak telefonski je razgovarala s papom Franjom.  Tom je prilikom pozvala vrhovnog poglavara Crkve u posjet Njemačkoj  kad to prilike dopuste – priopćio je glasnogovornik Vlade u Berlinu Steffen Seibert…U središtu razgovora bila je globalna i humanitarna kriza izazvana koronavirusom te u vezi s tim važnost zajedništva i solidarnosti u Europi i svijetu. Oboje su suglasni da treba pomoći siromašnim zemljama zahvaćenim korona-pandemijom.