Gospa Fatimska _ Molitva za prestanak pandemije

13 svi

Danas crkva slavi Gospu Fatimsku. A Fatima je malo mjesto u Portugalu. Godina je 1917. U Europi bjesni rat. Tadašnji papa Benedikt XV, pozvao je vjernike na molitvu Gospi da zaustavi ratne strahote. Gospa je izabrala troje djece u tom mjestu i preporučila molitvu za mir u svijetu. Djeci je povjerila tajne među kojima je progon kršćana u svijetu. Bilo je to 13. svibnja 1917. Zanimljivo je da je upravo 13. svibnja 1981. pokušan atentat na papu Ivana Pavla II. kad je ovaj veliki papa bio prostrijeljen. Fatima je postala hodočasničko mjesto do danas. A izgrađene su i mnoge kapele i crkve posvećene Gospi Fatimskoj.  

Jutros je tmurno u slunjskom kraju i prohladno. Život se pomalo vraća ali sporo. Uvjeravaju nas da ćemo živjeti s koronavirusom dok se ne pronađe cjepivo ili efikasan lijek. Odgovornost prelazi na pojedince koji svojim ponašanjem mogu zaštiti ali i zaraziti druge. Upravo ukidanje i ublažavanje mjera prenosi odgovornost na pojedinca. S opasnim virusom moramo živjeti.  

Svjetska molitva za prestanak pandemije – Papinsko vijeće za međureligijski dijalog poziva vjernike svih religija i sve ljude dobre volje da se na duhovan način pridruže Danu molitve, posta i djela ljubavi  u četvrtak 14. svibnja kako bi zamolili s Neba pomoć čovječanstvu da prebrodi pandemiju izazvanu koronavirusom. Papinsko vijeće time se odazvalo inicijativi Visokog odbora za ljudsko bratstvo i apelu koji je uputio papa Franjo u nedjelju 3. svibnja. Dakle, u četvrtak je dan molitve, posta i djela ljubavi kao vapaj Bogu u zaustavljanju pandemije koronavirusa