Sv. Ivan Nepomuk: slavlje u Saborskom

16 svi

Danas crkva slavi sv. Ivana Nepomuka. Rođen je u Nepomuku, u zapadnoj Češkoj između 1340 i 1350. Zaređen je za svećenika i imenovan župnikom u župi sv. Gala u Pragu. Bio je istovremeno nadbiskupov tajnik i bilježnik. Kad je potvrdio izbor novog opata protiv kraljeve volje, kralj ga je dao mučiti a to zato jer je Ivan imao veliki ugled u crkvi i narodu. Nakon mučenja dao ga je baciti s mosta u rijeku Vltavu u Pragu. Prema legendi kralj je bio bijesan na njega i zbog toga jer nije htio odati ispovjednu tajnu nakon što se kraljica ispovjedila kod njega. Tako se ovaj sveti i hrabri svećenik časti i kao žrtva ispovjedne tajne.  

U srednjoj Europi njegov se kip stavlja na mostove. Tako je i u Rastokama na mostu preko Slunjčice 1888. postavljen kip sv. Ivana Nepomuka. Partizani su ga bacili u vodu nakon 1945. Izvađen je i stavljen na ogradni zid župne crkve u Slunju. Agresori su ga srušili 1991. Nakon povratka iz progonstva 1995. kip sv. Ivana vraćen je na svoje prvotno mjesto na most u Rastoke. Budući da je most sada u obnovi njegov je kip stručno restauriran i čuva se u župnoj crkvi do završetka obnove mosta kad će biti vraćen na svoje mjesto.

Danas župa Saborsko slavi sv. Ivana Nepomuka kao svoga zaštitnika

Restaurirani kip sv. Ivana Nep. čuva se u župnoj crkvi u Slunju

Obnova mosta sv. Ivana u Rastokama

Vijest koja nas je pogodila dolazi sa otoka Krka. U Vrbniku je u prometnoj nesreći sinoć poginuo Franjo Toljanić, ugledni krčki vinar i otac 12 djece! Bože, daj supruzi s djecom snage da prebole ovaj udarac.