Krasno: svećeničko hodočašće

18 svi

Omiljeno svetište Krasno na sjevernom Velebitu privlači vjernike ponajprije zbog Gospe a onda i zbog prirodnih ljepota. Nakon Otočca i Švice vožnja uskom cestom preko Grezine. Uspon do svetišta pruža divan pogled na sve strane. Skromna crkva skriva mnoštvo molitava i suza, suza radosnica i suza nade. Ovdje vlada sveto ozračje: hodočasnik poželi poletjeti u visine iz našega svijeta udarenog virusom ali i ljudskom sljepoćom…

U 10 sati okupilo se oko 40 svećenika sa prostora Gospićko-senjske biskupije. S njima su obojica biskupa: ordinarij Zdenko Križić i biskup u miru mons. Mile Bogović. Od dvojice svećenika koji nisu stigli jedan se ispričao zbog bolesti. Kao pravi hodočasnici počeli su s misnim slavljem koje je predvodio biskup Križić. Nakon službe riječi i biskupove homilije obnovili su svoja svećenička obećanja. Pjevanje je posebno kad pjeva 40 svećenika! Pričestili su se umakanjem posvećene hostije u kalež.

Drugi dio nastavljen je u župskim prostorijama. Glavna tema su slavlja Krizme i Prve Pričesti u vrijeme koronavirusa. Popuštanje mjera – koje su donesene zbog sprečavanja zaraze – daju mogućnosti da ova slavlja s našom djecom i mladima slavimo na doličan način. Slavlja se mogu prirediti ali vodeći računa da ne dođe do zaraze. Naše su župske zajednice različite brojčano i po strukturi vjernika. U nekima ima 60-ak krizmanika, u nekima 5, u nekima tek svakih par godina može se slaviti Prva Pričest ili Krizma. Dakle, svaka zajednica ima svoje specifičnosti. Župnici će voditi računa o tome, dogovoriti s roditeljima pojedinosti oko slavlja, poduzeti mjere kao što je odstojanje i dezinfekcija prostora. Negdje se može slaviti na otvorenom prostoru. Nakon dogovora s roditeljima o datumu Krizme slijedi dogovor s biskupom. Objavljeni datumi Krizme mogu a ne moraju biti prihvaćeni. Dobro je surađivati sa lokalnim stožerom oko nekih pojedinosti da se izbjegne svaka opasnost.

Što se tiče Prve Pričesti župnicima preostaje dogovor s roditeljima. Jasno i ovdje treba poštivati preporuke donesene za sprečavanje zaraze.