Pripreme slavlja Krizme i Prve Pričesti

19 svi

U našij susjednoj Italiji počele su jučer, nakon dugog prekida, mise s narodom. “Zaista, sretna sam. Rekla bih uzbuđena”  – kaže Sonia Mauro. Gospođa Sonia sudjelovala je u prvoj  misi u katedrali u Milanu u 9 sati nakon dva mjeseca. “Nedostajala mi je misa iako sam je pratila na TV. Postoji potreba da se osjetimo fizički da smo crkva” – kaže gospođa Sonia i dodaje: “Maske i rukavice? Nakon nekoliko minuta nestaju u tvojoj svijesti i ne praviš od toga više slučaj”. Naime, u Italiji moraju dolaziti u crkvu s maskama, svećenik dijeli Pričest u rukavicama i s maskom. Dakako, moraju držati razmak jedan od drugoga.

Naveli smo ovo svjedočanstvo iz Italije, koja je bila daleko teže pogođena zarazom od naše domovine i umro je velik broj ljudi. Mi smo zahvalni našem nacionalnom stožeru i disciplini naroda u ovoj teškoj kušnji. Naša misna slavlja, uz poštivanje mjera opreza, na dobrom su putu da budu kao nekada. Mnogi će osjetiti potrebu, nakon izolacije, da budu zajedno kao Božji narod, kao djeca Božja u radosti zajedništva. Fizička prisutnost ne može se ničim nadomjestiti.

Danas je u Slunju tmurno, prohladno, pomalo pada sitna kiša ili rosulja

Prva Pričest i Krizma u Slunju – Pripremamo se za prve Pričesti i Krizme. U Slunju je predviđena Prva Pričest – u dogovoru s roditeljima – na Duhove 31. svibnja u 11 sati. Nakon proteka vremena s pandemijom pozivamo roditelje u nedjelju 24. svibnja s djecom u 8 sati na konačni dogovor nakon mise. Mi možemo promijeniti datum i sat ako bude nekih razloga.

Generacija prvopričesnika  2012. godine

Što se tiče Krizme stvar je malo drugačija. Također pozivamo roditelje u nedjelju 24. svibnja na dogovor nakon mise u 11 sati. Datum Krizme zakazan je za 14. lipnja u 11 sati. Dakako, možemo ga promijeniti ali tek u dogovoru s biskupom. Naime, biskup mora voditi računa i o drugim župama.

Generacija slunjskih krizmanika 2013. godine

Prijevare starijih osoba – Kolikogod upozoravali starije osobe da ne vjeruju svakome i da ne puštaju u stan nepoznate osobe, prijevare se i dalje događaju. Starica u Karlovcu pustila je u stan nepoznate osobe koje su se predstavile kao djelatnice crvenog križa. Kad su otišle primijetila  je da su joj pokrale novac i nakit.

Mise u Pakistanu – “Sretni smo zbog najave vlade poktrajine  Pundžab da će dozvoliti otvaranje crkava. Trebamo vremena za pripremu i senzibiliziranje vjernika o poštivanju mjera zaštite” – kaže biskup Indrijas Rehmat  koji vodi biskupiju Faisalabad u provinciji Punjab u Pakistanu. Vjernici čekaju već dva mjeseca otvaranje crkava…(prema adenciji Fides)