Dan hrvatske vojske i Dan hrvatske kopnene vojske – Preminuo Franjo Neralić

28 svi

U srijedu 27. svibnja i u četvrtak 28. svibnja 2020., svečano su obilježeni Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske te 29. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske.

U sklopu svečanog programa, u srijedu 27. svibnja, otvoren je novoizgrađeni smještajni objekt „Vukovar“ na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. sc. Miroslav Tuđman, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-bojnik Siniša Jurković te drugi visoki vojni i civilni uzvanici. Svečanim rezanjem vrpce, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je objekt te je upriličen prvi obilazak i blagoslov objekta kojega je izmolio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

U četvrtak 28. svibnja, u crkvi „Sveta Mati Slobode“ na zagrebačkom Jarunu, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predslavio je svetu misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu. U koncelebraciji su bili generalni vikar vojnog ordinarijata Don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frane Musić, župnik župe Duha Svetoga na Jarunu don Danijel Vidović SDB te brojni drugi vojni i policijski kapelani.  /sa stranica Vojnog ordinarijata/

Vojni oradinarij predvodi molitvu

Pušteno na slobodu 3.000 zatvorenika – “Odobravamo odluku vlade koja je pustila na slobodu 3.000 zatvorenika. Mnogi od otpuštenih mali su prijestupnici i u ovoj situaciji pandemije mogu biti oslobođeni.” Tako kaže biskup Bejoy D Cruze i nastavlja: “Posjetio sam zatvore prošlih mjeseci. Isus nas je poučio o  ljubavi i brizi za zatvorenike”. U Bangladešu je inače 90.000 zatvorenika a kapaciteti smještaja su 40.000.  .

                   

Preminuo je danas na svoj 74. rođendan FRANJO NERALIĆ  iz G. Nikšića 62. Pogreb u subotu 30.05.2020. u 14 sati na groblju u Nikšiću. Za njim žali supruga Jelena, kćerka Marija sa sinovima Karlom i Davidom te rodbina

Franjo Neralić 1946-2020