Sunačani petak – Sv. Ante i sv. Vid – Pripreme za Krizmu i Prvu Pričest

12 lip

Pri kraju smo tjedna. Popodne se očekuje pojačan promet kroz Slunj. Kako su popustile mjere zaštite od korone, sve je živnulo. A jutros je divan sunčani dan. Primijetili smo u Slunju užurbanost. Na pošti smo čekali na red u razmaku od dva metra. Ipak, trebamo zadržati dozu opreza! Vidjeli smo majke s djecom u šetnji, susrete prijatelja. Terase kafića su pune. Ipak, korona je ostavila jedan neodređeni mučni osjećaj. Upozorila nas je na krhkost našeg života. Nismo gospodari života! Moramo se čuvati, uzimati lijekove, paziti na hranu, ići na liječničke preglede…Naš opstanak je izvan nas – htjeli to priznati ili ne mi smo nemoćni pred smrću. To nas motivira da pomaknemo granice koje nas sputavaju. Jednostavno trebamo prijeći prag milosti a to znači ući u prostor dara gdje ne vladaju trgovački odnosi, ponuda i potražnja. Darivanje, primanje dara i zahvala na daru! Upravo kraj tjedna s Danom Gospodnjim, nedjeljom, dižemo se iz naše ograničenosti i ulazimo u darivanje: primamo dar Božje ljubavi i od njega živimo. To daje smisao našem radu i hodu kroz darovano vrijeme…

Jutros Slunj suncem obasjan

Na ovom bi mjestu trebao stajati spomenik Milanu Neraliću iz Slunja, osvajaču prve hrvatske olimpijske medalje (1900. godine na olimpijskim igrama u Parizu osvojio brončanu medalju u mačevanju). Ovo je 120. obljetnica!

Sveti Ante u Drežniku – Kraj tjedna je dinamičan. U subotu slavimo sv. Antu Padovanskog, zaštitnika župe Drežnik-Grad: misa u 12 sati.

Ispovijed krizmanika – U subotu 13. lipnja od 10 sati ispovijedanje slunjskih krizmanika i kumova  ( i ispitivanje). Krizmanici će dobiti biskupov odgovor na njihovu molbu koju su uputili na početku školske godine. U nedjelju u 11 sati krizmano slavlje u Slunju.

Vidovo u Lađevcu – Suzaštitnik župe Lađevac sv. Vid slavit će se u Lađevcu u nedjelju 14. lipnja: u 9 sati moltva i sjećanje za žrtve u Šajfarovu Gaju a u 10 sati misa u župnoj crkvi

Pripreme za slavlje Krizme i Prve Pričesti – Župa Slunj priprema se za slavlja Krizme – u nedjelju 14. lipnja i Prvu Pričest – u nedjelju 21. lipnja. Roditelji pripremaju svoju djecu za ova slavlja i nitko ih u tome ne može zamijeniti. Ali su oni odvojili vremena i za zajedničku stvar: očevi i dobri ljudi pokosili su vrt i uredili okoliš dvorane i crkve a majke su danas očistile i namirisale dvoranu i crkvu kako samo to one znaju. U njihovim rukama metla, krpa pjevaju. Ne samo domaćice nego su neke od njih bankovne činovnice, trgovkinje, vrsne kuharice, vjeroučiteljica!  Kad je jednom dječaku neka žena dala dar i prolaznica ga upozorila da se kaže “hvala”, dječak je odgovorio: “Mami se ne kaže hvala!” Mi ćemo ipak reći hvala ovom dragim majkama! Zar ne? Ovom prilikom odajemo priznanje grupi žena, uglavnom domaćica, koje svaki tjedan očiste crkvu. Može se svatko pridružiti ovoj grupi i dati svoj konkretni prilog zajedničkoj stvari. U nekim župama takva grupa žena broji do 50 članova!

Manji dio njih uspjeli smo fotografirati