Vidovo i sjećanje na Šajfarov Gaj – Preminuo Ivan Čop /71/

14 lip

Rana od 19. lipnja 1944. godina u Šajfarovu Gaju ne može zacijeliti niti nakon 76 godina. Tog su dana partizani (pepekovci) pokupili nasumce 50 mještana i jednu ženu te ih strijeljali. Žena se nije htjela odvojiti od svoga muža. Bila je to odmazda zbog partizanskih gubitaka. Ubijeni su bez istrage i suda: odmazda koja je trebala pobiti sve mještane. Već su okupili 200 sirotinje iz okolnih sela za strijljanje a onda je došao oficir na bijelom konju i rekao da je dosta 50. Ovo stratište nije smjela posjećivati rodbina i staviti cvijet i upaliti svijeću sve do prvih demokratskih izbora 1990. godine. Nakon povratka iz progonstva 1995. godine ovo je stratište dolično uređeno, postavljen spomenik s pločom na koju su uklesana imena ubijenih. Svake godine oko ovog datuma okupljaju se mještani i rodbina stradalih. Tako su se danas u 9 sati na stratištu u Šajfarovu Gaju okupili mještani, predstavnici udruge branitelja, rodbina. Župnik vlč. Šime Božić predvodio je molitvu. Nakon toga nastavili su u župnoj crkvi misno slavlje u 10 sati. To je ujedno i slavlje sv. Vida kojega u Lađevcu časte kao suzaštitnika a čiji je spomendan sutra…(snimci: Franjo Belković)

U Šajfarovu Gaju danas

U Šajfarovu Gaju

Misa u lađevačkoj crkvi danas

Lucija Horvat: deseto dijete u obitelji – Vijest koju prenosimo kaže da je sisački biskup Vlado Košić predvodio u nedjelju 14. lipnja u župnoj crkvi sv. Mihaela ark. u Velikoj Ludini misno slavlje tijekom kojeg je krstio Luciju, deseto dijete u obitelji Zorice i Tomislava Horvat.

                    

Preminuo je u 71. godini života IVAN ČOP iz Slunja, Novo naselje 13. Bio je dobar čovjek. Pogreb u utorak 16.06.2020. na slunjskom groblju u 16 sati. Za njim tuguje supruga Kate, kćerke Ivana  i Mirjana  s obiteljima, braća Nikola i Franjo s obiteljima, sestre Bare i Marica s obiteljima, unučad Boris, Monika, Antonio, Bruno, Paula, praunučad William i Madaleine i rodbina