Biskupijski karitas posjetio neke obitelji u slunjskom kraju – U Kini 20.000 krštenja o Uskrsu

29 tra

Danas su predstavnici biskupijskog karitasa iz Gospića posjetili desetak obitelji u slunjskom kraju koje su na popisu za povremenu pomoć u živežnim namirnicama. Kata i Jure željeli su osobno vidjeti i pružiti ruku onima koji povremeno primaju pomoć. Ne samo starije i usamljene osobe nego i obitelji s više djece ne mogu biti prepuštene same sebi. Njima je potrebna pomoć susjeda, Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb. Biskupijski karitas već niz godina pomaže na svoj način: svaka dva mjeseca dostavlja pakete s živežnim namirnicama. Danas su posjetili takve obitelji. Ponekad su to samačka domaćinstva. Osobni kontakt ipak je i te kako važan, ponekad važniji od materijalnih stvari.

2904161b

Jure i Kata kod bake Janje

2904161c

Susjedi su ponekad dragocjena pomoć nemoćnim susjedima

2904161d

U zgradama s lijepim fasadama ponekad žive ljudi kojima je potrebna pomoć

U Kini 20.000 krštenja o Uskrsu – Oko 20.000 krštenja, točnije 19.615 slavljeno je u katoličkim župama kontinentalne Kine o Uskrsu. Prema statistikama, koje je objavila Faith dell’He Bei (a prenosi agencija Fides)za zadnjih devet godina, proizlazi da se broj povećao u odnosu na prošlu godinu i da su veći dio krštenih odrasli. Ali Uskrs nije jedina prilika kad se slave krštenja. Nemoguće je sabrati podatke u tolikim zajednicama pa stoga objavljeni brojevi nisu kompletni. Provincija He Bei, smatrana utvrdom katoličanstva u Kini i dalje je u vrhu liste krštenja, 4.063, dočim je sjeveroistočna provincija Ji Lin imala najveći porast krštenja, 775 krštenih a to je pet puta više nego prošle godine. Duhovna priprema katekumena sve je solidnija: nakon skrutinija i krštenja, duhovni hod nastavlja se i intenvizira hodočašćima i povlaćenjima u tišinu kako bi bili autentični svjedoci vjere i misionari u sredini u kojoj žive i rade – istakli su neki biskupijski svećenici.

Don Yang Hai Long iz provincije Hai Nan, koji je imao 12 krštenja, istakao je: „Kod nas su laici protagonisti evangelizacije. Imamo doista veliki teritorij, s velikim teškoćama u prijevozu i s malim brojem svećenika; na raspolaganju su samo dvojica. Zadnjih godina formirali smo jednu solidnu grupu laika-katehista koji su preuzeli veći dio katehetskog rada. Tako smo se mi svećenici mogli posvetiti u većoj mjeri pastoralu“.

Ova vijest nas raduje i ohrabruje. Unatoč velikim poteškoćama, crkva u Kini raste. U slunjskoj je crkvi slavljena misa na kineskom. Grupa katolika sa svojim svećenikom u prolazu Hrvatskom slavila je misu na svom jeziku. Njihova smirenost i strpljivost posebno padaju u oči. Ako je Kina najmnogoljudnija zemlja može biti i najkatoličanskija. Nije isključeno da Papa dođe iz Kine!

Jubilarni oprost

050216a

Podsjetimo da je Godina milosrđa počela 8. prosinca 2015. i traje do 20. studenog 2016. U njoj se nudi jubilarni oprost.

Kako se dobije jubilarni oprost?

Potrebno je:

  • ući na vrata milosrđa (to su sve katedrale i crkve koje je mjesni ordinarij odobrio, među njima na pr. župna crkva u Slunju).
  • zatim treba učiniti neko djelo milosrđa (posjetiti bolesnika, utamničenika, usamljene starije osobe, dati novčanu pomoć karitativnim ili socijalnim ustanovama).
  • zatim isti dan ili narednih dana: ispovijediti se i pričestiti na misi; moliti po nakani sv. Oca (Oče naš, Zdravo Marija)
  • Oprost se može dobiti za sebe osobno ili za nekog pokojnog ali ne za drugu osobu koja je živa.

Slunjska župna crkva Presv. Trojstva službeno je otvorila vrata milosrđa na blagdan Sv Stjepana: učinio je to biskup Bogović posebnim obredom. Vjernici slunjskog kraja mogu dobiti jubilarni oprost u župnoj crkvi u Slunju uz gore spomenute uvjete. Prilika za ispovijed u župnoj crkvi u Slunju ovaj tjedan pola sata prije mise u 8 sati. Posebna prilika nudi se u svibnju: svaki dan ispovijed pola sata prije mise u 18 sati. Zatim je posebna prilika svaki prvi petak u mjesecu: sat vremena prije 18 sati kad počinje misa.