Danas Srce Isusovo – Sunčani dan

19 lip

Danas Srce Isusovo – Srce se smatra središtem ljudske osobe. Iz srca izviru uzvišeni osjećaji ali i zli. U srcima ljudi nastali su ratovi ali i najveći pothvati koji su oplemenili druge. Na tom tragu teološko promišljanje prepoznalo je u Srcu Isusovu samu Ljubav koja se dariva drugima do kraja. Već od 11. stoljeća počinje se razmišljati i štovati Srce koje je kopljem probodeno za spas svijeta. U 17. stoljeću sv.Margareta Marija Alacoque ovu je pobožnost proširila i ona je ušla u vjernička srca diljem svijeta. Ovaj blagdan nam jednostavno doziva u pamet da je Isus ljubav i da se ta ljubav daruje nama i za nas. Nastala je pobožnost devet prvih petaka: tko na prvi petak u devet mjeseci pristupi ispovijedi i pričesti zajamčeno mu je da će umrijeti u milosti Božjoj, Srce Isusovo bit će s njime u trenutku najveće kušnje a to je naše umiranje.

Isus Krist je sama dobrota i ljubav: on nema grijeha niti krivnje. Ali je proživio u svom srcu naše krivnje i naš sram. On nije trpio samo fizički nego i duhovno-emocionalno.  On je u svome srcu osjetio rane naše krivnje i srama. Ali sve zlo svijeta nije ga porazilo. Zapravo njegovim se ranama možemo izliječiti, ozdraviti. Ali samo ako učinimo korak pokajanja. Tada doživimo radost oproštenja.!

Jutros je sunčano i ugodno u slunjskom kraju. Misa u slunjskoj crkvi je večeras u 18 sati. Pola sata prije mise ispovijedanje a nakon mise klečanje pred Presvetim.

Ovih smo dana svjedoci prekrasnih bijelih oblaka koji putuju, mijenjaju se, stvaraju čudne oblike, odlaze a dolaze novi. Ne možemo biti ravnodušni prema ovakvoj ljepoti…

Za desetak minuta ovaj će oblak dobiti drugačiji oblik…

U Meksiku preminula 24 svećenika-đakona od korone virusa – U Meksiku su 24 katolička svećenika, đakona i redovnice preminuli od koronavirusa – javlja Katolički multimedijalni centar. Među preminulima su 18 svećenika, 4 đakona i dvije časne sestre. Preminuli su bili aktivni u zajednicama i dragocjena pomoć biskupima. Iza kojih je ostala praznina, nenadoknadivi gubitak.. U Meksiku je do sada 165.455 zaraženih, 19.747 preminulih…