Blagoslov novoga dana – Zaražene časne sestre

23 lip

Danas slavimo malo poznatog sv. Josipa Cafasso. Rođen je 1811. u Italiji. Rođen je s deformiranom kralježnicom pa je bio krhke građe. To ga nije spriječilo da učini divne stvari u životu. Naime, u patnji neki sazriju i postanu pravi blagoslov drugima. Upoznao je Ivana Bosca koji će mu dati podršku u njegovom kasnijem radu. Zaređen je za svećenika. Uporno je radio. Bio je strog prema sebi a blag prema drugima. Umro je na današnji dan 1860. od upale pluća, a na sprovodnoj misi propovijedao mu je njegov stari prijatelj Ivan Bosco. Umro je relativno mlad, u 49. godini života. Mnogo je učinio u kratkom životu.

Poštivanje socijalne udaljenosti postaje dio našeg ponašanja…

Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Sjetili smo se dobrog čovjeka – Ivana Čopa – koji je preminuo pred osam dana. Okupila se brojna rodbina i prijatelji koja je nakon mise popila kavu u jednom slunjskom kafiću. Lijepi sunčani dan je pred nama. A vrijeme je dar Božji. Današnji svetac – Josip Cafasso – kad su mu rekli da previše radi, odgovorio bi: “U nebu ćemo se odmarati!” Kako je lijepo početi novi dan s molitvom, razgovorom s Božjom dobrotom. Naše stresne situacije nisu onda stresne. Onda je naš rad molitva…Svaki dan prilika je za susret s Gospodinom. Pa i u danima kada trpimo, kad nam se čini da je Bog negdje daleko, da nas je napustio. Kad trpimo napuštenost i osamu, tada nam upravo on ide u susret: “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!”

Jutros u Slunju

Zaraženo deset  časnih sestara u Đakovu 

Poštovani predstavnici medija! Nažalost, točna je informacija da se u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa pojavio COVID-19, bolest koju uzrokuje koronavirus. U nedjelju 21. lipnja četiri sestre su dobile temperaturu o čemu smo obavijestili našu liječnicu koja je potom izvijestila epidemiologa. Testirano je ukupno 12 sestara od kojih je deset pozitivno.

Ne znamo na koji je način došlo do kontakta s koronavirusom, cijelo vrijeme epidemije sestre su se pridržavale mjera. Od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo nikakvih zajedničkih aktivnosti. Isto tako, do daljnjeg je zatvoren Dnevni boravak centra Amadea i Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret.

U samostanu je trenutačno oko 180 sestara, prosječna dob je 69,71. Ovim putem molimo javnost za razumijevanje u ovim za nas nimalo lakim trenucima. Postupat ćemo dalje prema uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Samostan Milosrdnih sestra sv. Križa, Đakovo.”