Petrovo – Slavlje u Cetingradu i Prijeboju

29 lip

Danas slavimo apostolske prvake Petra i Pavla ili kako to narod kaže Petrovo. Iako ih slavimo isti dan njihovi su putevi bili različiti. Pavao se znao i suprotstaviti u mišljenju Petru ali su se natjecali u nasljedovanju Krista koji je umro i uskrsnuo za naše spasenje. Oni su stupovi crkve i sjajne zvijezde apostolskog zbora. Petra je Isus zapazio kao ribara Šimuna zajedno s bratom Andrijom. Odazvali su se obojica. Šimun je dobio ime Petar /stijena/ kao prvak apostola /”tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga”/. Trčao je s Ivanom na Isusov grob na vijest o uskrsnuću. Revno je propovjewdao i liječio. Umro je kao prvi rimski biskup mučeničkom smrću i pokopan ispod oltara bazilike sv. Petra u Rimu…Pavao je rođen u Tarzu u Maloj Aziji kao Saul(Šaul). U početku je žestoko progonio kršćane. Bio je prisutan i kod kamenovanja đakona Stjepana. Nakon obraćenja pred Damaskom postaje jedan od najrevnijih apostola. Solidno obrazovan napisao je 14 poslanica koje su remek djela kršćanske teologije. Proputovao je tada poznati svijet i neumorno naviještao Krsta umrlog i uskrslog. Pogubljen je u Rimu kao rimski građanin mačem.

Snimak slavlje sv. Petra na Prijeboju 2018.

Crkva sv. Petra i Pavla na Prijeboju još je u ruševinama /na slici/. Partizani su je spalili u Drugom svjetskom ratu, obnovu su lokalne vlasti onemogućavale. Godišnje se ipak održavao zbor Petrova u spaljenoj crkvi. Godine 1991. agresori su ostatke crkve razorili (zvonik) . Danas strši dio zidova nekada prelijepe crkve koju je izgradio 1848. pukovnik Nikola Maštrović, zapovjednik Otočke pukovnije, uz pomoć vjernika kojih je 1900. na Prijeboju bilo 455.           .

Danas mnoge crkve slave sv. Petra i Pavla kao svoje zaštitnike. U slunjskom kraju danas župa Cetingrad slavi Petrovo kao suzaštitnika: misa je u 12 sati. Također na Prijeboju je kapela sv. Petra i Pavla: misa u 11 sati. Danas župe Lički Ribnik i Rudopolje slave Petrovo kao zaštitnika.

Danas je godišnjica biskupskog ređenja mons. Mile Bogovića koji je zaređen u riječkoj katedrali na današnji dan 1999. godine.. 

Razborito je i dalje držati distancu: ne znamo otkuda vreba virus

Danas je inače pravi ljetni dan. Sunce  sve jače pripiče i treba tražiti zaštitu u hladovini.  

Danas sv. Otac slavi misu u bazilici sv. Petra i Pavla u Rimu. Desetljećima je na ovoj misi bila prisutna pravoslavna delegacija. Ove godine, zbog pandemije korona-virusa, pravoslavna delegacije neće biti prisutna.

 

                     

Tragično je preminuo u 59. godini života JOSIP OBAJDIN  iz Slunja, E. Kvaternika 15. Pogreb 29.06.2020 u 16 sati na slunjskom groblju. Za njim žale mati Bare,  sinovi Luka i Marko, kćerka Josipa, sestre Ankica i Milka, snaha, unuci