Sjeme Božje riječi – Kršten Adrijan

12 srp

Živimo u svijetu bezbroj izgovorenih i napisanih riječi koje su prazne, neplodne…Mnogo druženja s bujicom riječi koje ne vode k istinskom susretu. Božja je riječ drugačija: ona u sebi nosi stvaralačku snagu i može mijenjati svijet.  Može li Božja riječ naći plodno tlo u našem srcu ako je ono zatrpano trivijalnostima, banalnostima? Isus govori o sjemenu koje sijač sije. Sjeme u sebi ima nutarnju snagu i donosi plod. Ali, zrno čekaju izvanjske opasnosti. Zrno može pasti kraj puta te ga mogu pozobati ptice, može pasti na kamenito tlo i u šikaru. Tek zrno koje je palo na plodno tlo može donijeti plod i to stostruki! Ponajprije zli sjeme Božje Riječi kradu ali ne da se njime obogate nego da spriječe rast. Sjeme Božje riječi pokušavaju bagatelizirati do banalnosti. Radije nude zabavu, aktivizam, pokret a Božja im je riječ troma, nezanimljiva. Kakvim zanosom djeca pristupe Prvoj Pričesti ali ih sredina „ohladi“, izgube se u korovu i trnju svakodnevnice. Ipak, sjeme Božje riječi, ako naiđe na otvoreno srce, donosi plodove. Afrička djeca igrala su se nebrušenim dijamantima ne znajući njihovu vrijednost. Davali su ih bezočnim trgovcima za malo ogledalce! Isto tako, kao Božja djeca, ako ne prepoznamo vrijednost dijamanta Božje riječi, možemo ih dati u bescjenje za banalnosti koje nude trgovci ljudskim dušama. Naglasak je na prepoznavanju vrijednosti Božje riječi. Ako se ona ukorijeni u našem srcu donosit će plodove pa i u nepovoljnim uvjetima. Prije ili kasnije ljudi otkriju besmisao aktivizma, slave, moći, zabave…Otac laži takvima sugerira da je apsurd, samodestrukcija jedini izlaz. Njihovo je srce toliko zatrpano banalnostima da nema mjesta za Božju riječ. Imaju i takvi šansu: izbaciti trnje, korov, slojeve smeća i dati prostora  sjemenu Božje Riječi.

Danas će mnogi  po našim crkvama naći odmor u Gospodinu, riječ će ih njegova zagrijati, utvrditi, oplemeniti i tako dati snagu da izbace trnje i korov iz svog srca…

Sa jutarnje mise u Slunju jutros u 8 sati

U 11 sati

U 11 sati kršten je mali Adrian, drugo dijete Ivana i Ivone. Njegovo krštenje čulo se do Australije (i njegov plač!). Naime, misu je prenosio Radio Slunj koji preko interneta mogu pratiti u svim kutovima naše planete. Krstitke u restoranu Pino prilagođene uvjetima korone. Upravo u ovim vremenima krštenje zablista u punom sjaju i baci sve ostalo u drugi plan. Krštenju se radovala mnogobrojna rodbina, prijatelji i znanci, dakako i velečasni koji je s njima podijelio radost u crkvi i restoranu.

Danas je ugodan dan u slunjskom kraju

Bol u kršćanskom svijetu zbog pretvaranja Hagije Sofije u džamiju – Papa Franjo izrazio je bol, a s njim i kršćanski svijet, zbog dekreta kojim turski predsjednik pretvara slavnu crkvu u Carigradu u džamiju. Podsjetimo da je Hagija Sofija u Carigradu izgrađena 537. i bila je najveća crkva u tadašnjem kršćanskom svijetu. Turske Osmanlije osvojile su Carigrad 1453. i pretvorile je u džamiju. Onivač moderne Turske Mustafa Ataturk 1934. pretvorio je ovo remek djelo kršćanske arhitekture u muzej. Današnji turski predsjednik, na zgražanje naprednog svijeta, dekretom je pretvorio ovu velebnu crkvu u džamiju i time se vratio u mračnu prošlost.

Aja Sofija

Hagija Sofija (Aja Sofija) nekad najveća crkva u kršćanskom svijetu izgrađena 537.