Ilija prorok

20 srp

Nakon Gospe Karmelske danas slavimo svetog Iliju proroka. Živio je i djelovao u 9. stoljeću prije Krista. Njegovo ime ujedno je i njegov program, proročko poslanje. Naime Ilija znači “moj Bog je Jahve”. Zbog utjecaja poganstva, koje je stiglo i do dvora, Ilija je revnovao i poticao na vjernost jedinom Bogu . Najveći neprijatelj bila mu je kraljica Izabela, Feničanka koja se udala za kralja Ahaba. Polagano je uvodila kult poganskog božanstva Baala, dala je pobiti čak Jahvine proroke. Ilija je oštro opomenuo kraljicu i kralja te time izazvao njihov bijes. Htjeli su ga ubiti. Na brdu Karmelu Ilija je pozvao poganske svećenike da žrtvuju i da molitva upali žrtvenik. Na Ilijinu molitvu oganj je zapalio žrtvu a Baalovi svećenici uzalud su vikali i molili. Morao je bježati u pustinju pred osvetom kraljice. U pustinji ga je hranio gavran komadićima kruha. Posebno je zabilježena zgoda sa siromašnom  udovicom koja ga je hranila a za uzvrat nikad joj nije ponestalo brašna i ulja. Ilija je do kraja ostao vjeran Jahvi te je, izabravši za svoga nasljednika proroka Elizeja, na vatrenim kolima uznesen na nebo. Ilija je popularan u istočnoj i zapadnoj crkvi.

Župa Sinac kod Otočca slavi sv. Iliju kao svoga zaštitnika. Danas je u Sincu veliko slavlje u prelijepoj crkvi u 11 sati. Nakon mise narodno veselje.

200716e

Crkva sv. Ilije u Sincu

U Slunju je danas ugodan ljetni dan: nismo još osjetili ljetnu žegu kakva zna biti u srpnju

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić svečanom misom u nedjelju 19. srpnja u 12 sati posvetio je obnovljenu crkvu i novi oltar u župnoj crkvi Uzašašća Isusova u Cerovniku, župi Ogulinskog dekanata.

Fotografija Župa Cerovnik.

Crkva u Cerovniku

Večeri su u Slunju čarobne