Uoči sv. Marije Magdalene: naši korijeni – Pokopan 100-godišnji Milan Štefanac

21 srp

Grobljanska kapela na starom slunjskom groblju posvećena je sv. Mariji Magdaleni. Današnja crkva potječe iz 1859. godine. Izgleda da je ovdje bilo stro naselje s crkvom u sredini. Pronađeno zvono (iz 1422. godine), koje je zakopano u zemlju prije bijega pred Turcima, jasno govori da se radi o velikoj crkvi. Zvono je poslije stavljeno u tvrđavu. Bila je to crkva veća od franjevačke koja je i danas župna crkva (dograđivana). Oko samostana i crkve nastalo je naselje koje i danas čini povijesnu jezgru Slunja.

Ipak, dugujemo poštovanje prema kapeli Marije Magdalene na starom groblju. Ovdje su naši korijeni, grobovi. Spremamo se proslaviti Mariju Magdalenu sutra u srijedu u 18 sati u ovoj grobljanskoj kapeli, na povijesnom mjestu gdje su naši duboki korijeni.

Pogled na Slunj koji se razvio oko samostana zaštićen rijekom Slunjčicom: desno je vidljiva tvrđava koja je odolijevala turskim napadima

Kapela Marije Magdalene na starom groblju gdje je bilo naselje i župna crkva: danas je ostalo samo groblje s kapelom

 

U Slunju danas

Danas u 16 sati pokopan najstariji Slunjanin, Milan Štefanac

U 16 sati na slunjskom groblju pokopan je najstariji Slunjanin, Milan Štefanac, koji je preminuo u 100. godini. Radovali smo se proslavi njegovog 100. rođendana 9. rujna. Bog je htio drugačije: pozvao ga k sebi. Nakon ispraćaja pred mrtvačnicom povorka je krenula prema njegovu grobu. Župnik je pročitao evanđelje i osvrnuo se na pokojnikov život. A o njegovu dugom životu mogao bi se napisati debeli roman. Podsjetimo da je dočekao Drugi svjetski rat u 21. godini života. Preživio je strahote rata. Godine 1945. prebolio je trbušni tifus. Izučio je krojački zanat i živio od rada svojih ruku. Nevolje života učinile su ga skromnim. Preživio je progonstvo iz Slunja i povratak svojoj kući 1995. Nije se ženio ali sve je smatrao svojom obitelji. U mlađim godinama pjevao je u crkvenom zboru. Njegove rođendane zadnjih godina slavili smo u parku i pripremali 100. rođendan. On nas je napustio i s njime je nestalo povijesno pamćenje koje je pohranio u svojoj memoriji. Crkveni pjevači otpjevali su mu pjesmu “Krist na žalu” pred grobom. U crkvi je služena misa. Župnik je istakao da mi nismo gospodari vremena: vrijeme je dar Božji i Bog je jedini gospodar vremena. Ali u darovanom vremenu rađamo se za vječnost. Datum smrti kršćani slave kao rođendan za nebo, za vječnost.

Sa sprovoda Milana Štefanca