Vikend ili vrhunac tjedna?

24 srp

Vikend, kraj tjedna, postao je ventil na koji je čovjek pokušavao nagomilane probleme riješiti zabavom, izletima, športskim takmičenjima. Petkom su kolone odlazile prema moru, izletištima…Pandemija koronavirusa kojoj se ne vidi kraj poremetila je i ovu praksu. Turizam u srpnju pokrenuo je milijune ljudi sa sjevera prema jugu. Međutim ovaj opaki virus “osakatio” je i turizam tako da je ovogodišnji turizam ostatak ostataka nekadašnjeg. U potrazi za doživljajima nesvakidašnjeg čovjek je posjećivao i trgovačke centre u pokušaju da zadovolji svoje nagone za posjedovanjem…Iza svega toga čovjek je ostajao i ostaje prazan jer ostaje u horizontali. Sličan je Sizifu koji kotrlja kamen do vrha brda, kamen se otkotrlja i on ga ponovno gura prema vrhu. Tako u beskraj. Bez vertikale čovjekov je život besmislen. Sadržaji koje je nudila i nudi industrija zabave ne mogu čovjeka usrećiti. Čovjek je potreban odmora  u onome koji je darovatelj svakoga dobra! Ovi naši mali izleti, odmori samo su predokus pravog odmora u Gospodinu. Pred nama je Dan Gospodnji kao vrhunac tjedna kad doživljavamo odmor u Gospodinu. Ne može se odmor doživjeti bijegom u šumu nego u zahvaljivanju Onome koji nas čeka kao svoju djecu na kraju darovanog vremena. Ono što naše oko nije vidjelo on priprema onima koji ga ljube…Stoga nedjelja nije “kraj tjedna” nego vrhunac!

Polje lavande Jose Bogovića… Ovih je dana žetva lavande. Po običaju pomognu mu vrijedne žetelice. Od lavande se dobiva mirisavo ulje koje su još stari Rimljani koristili kao osvježenje i lijek..

Jutros je oblačno u slunjskom kraju. Očekivana kiša je izostala. Pomalo se probija sunce ali ne znači da se vrijeme ne može preokrenuti u nevrijeme u jedan čas.