Vrućine – Pogreb Ankice Požega – Misa u 18 sati –

1 kol

Toplotni se udar ne povlači. Uz vrućinu vlaga otežava disanje. Jednostavno zrak je težak. Trebamo se još samo malo strpjeti. Danas je prvi dan kolovoza. A u kolovozu, nakon prve kiše, vraćamo se “normalnom” vremenu.

Dani grada Slunja počeli su u četvrtak riječnim kinom  na Gradskom kupalištu. Danas ili bolje rečeno večeras u subotu u 19 sati u gradskom parku Noć poezije. Recitiranje poezije…

U idućem tjednu sjetit ćemo se slavnih dana, znoja, krvi, progona ali i slavnog povratka. Oko Dana domovinske zahvalnosti svaki grad, općina, naselje priređuju dane sjećanja. Tako općina Rakovica slavi svoj dan 4. kolovoza. U srijedu – na Dan domovinske zahvalnosti – zastat ćemo i zahvaliti Bogu i mnogima koji su položili živote za ljudsko dostojanstvo i slobodu. U srijedu 5. kolovoza u 6 sati krenut će kolona sjećanja iz Kukače prema Slunju. Zaustavit će se u Primišlju, Kurjevcu, Polojskoj Kosi a u Slunju u 14 sati položit će vijence.

Svečano polaganje vijenaca pred spomenikom u slunjskom parku u srijedu 5. kolovoza u 18 sati a u 19 sati misa na Trgu pred crkvom.

Dan grada Slunja 6. kolovoza: u 11 sati misa u župnoj crkvi, u 12. 30 sati svečana sjednica gradskog vijeća, izložba fotografija, navečer zabavni program uz grupu “Narodni dar”

Večeras u 19 sati u slunjskom parku “Noć poezije”

Nakon 24 godine u Slunju

Pater Oreč danas u Slunju

Pred 24 godine, točnije 20.08.1996. u Slunj je stigao neobični hodočasnik. Krenuo je pješice iz Graza. Radi se o franjevcu Šimunu Oreču koji je hodočašće namijenio kao zahvalu za dar slobode. Svaki bi dan prepješačio između 30 i 50 kilometara. Slunjski kraj je tada bio u ruševinama, crkve i kuće. Počela je velika obnova. Nakon 24 godine pater Oreč je došao automobilom u Slunj. Onaj tko nije vidio tadašnje ruševine ne može zamisliti kako je to izgledalo. Imamo razloga zahvaliti za dar slobode, za obnovu kuća i crkava, za povratak na svoja ognjišta…