Kolona sjećanja od Kukače do Slunja – Vijenci – U Rastokama zastava na mostu – Bakljada

5 kol

Jutros u 6 sati krenula je kolona sjećanja iz Kukače prema Slunju. Odavde su slunjski branitelji 4 godine čekali na znak da krenu svojim kućama. To se ostvarilo na današnji dan 1995. U koloni sjećanja su ne samo branitelji nego i njihovi prijatelji, rodbina, mladi. Kolona  se zaustavila u Primišlju na mjestu stradanja Damira Obajdina. Susreli smo ih i napravili par snimaka.

U Slunj su stigli u 14 sati. Dočekali su ih građani. Slijedilo je polaganje vijenaca za poginule. Molitvu je prevodio župnik Pecić.

Kolona se potom zaputila kroz Slunj prema Rastokama. Policija je pomagala u reguliranju prometa. Naime,ovo je državna cesta D1 pa je promet jak. Neki su zasvirali sirenom u znak podrške. Kolona je stala pred mostom iznad Korane. Mladići su postavili 20-metarsku zastavu na ogradu mosta tako da je bila vidljiva. Mnogi su aparatima i mobitelima bilježili ovaj trenutak te slali na društvene mreže. S pjesmom su se vratili na tpovijesni Trg Zrinskih Frankopa. Ovdje ih je dočekala bakljada. Prizor za pamćenje i snimanje. Zastali su pred kućom Jeke Modrušan. Pojavili su se i tamburaši te su zapjevali teti Jeki Modrušan pjesmu “Oj, hrvatska mati, nemoj tugovati”. Njezin je sin Dragan ovdje na kućnom pragu ubijen 16.11.1991. Ona je ostala u zatočeništvu jer je morala pokopati sina. Bila je svjedok paljenja crkve, pljačke i zvjerstava. Ovom su je pjesmom duboko dirnuli i rasplakali. A njen sin Dragan samo jedna od 350 žrtava slunjskog kraja! Najmlađi je Ivan star tek 6 mjeseci pa do 90-godišnjeg starca!

Teta Jeka Modrušan

Za hodočasnike i goste bračni par Slavo i Bara Piršić  priredili su večeru – vojnički grah. Ostali su u druženju i pjesmi.  

Nakon Primišlja

U koloni su sve generacije

Polaganje vijenaca pred spomenikom u  parku u Slunju

Kolona kroz Slunj do Rastoka

Zastava na mostu u Rastokama

Bakljada na ulasku na Trg

Bakljada uz pjesmu

Hodočasnici su stali pred kućom Jeke Modrušan  na Trgu i otpjevali joj pjesmu “Oj hrvatska mati, nemoj tugovati” . Njen je sin Dragan ubijen 16.11.1991. na kućnom pragu. Duboko su je dirnuli i rasplakali…