Sunčana subota – Ultramaratonci u Slunju – Vjenčanje

8 kol

Sunčana subota. Nakon kiše zrak je čist i pred nama je ugodan dan. Ovo je prilika da posvetimo više vremena sebi i svom duhovnom životu. Dobro je nešto lijepo pročitati, pridružiti se slavlju po našim crkvama, zahvaliti Božjoj dobroti koja nam dariva vrijeme. Mi nismo gospodari vremena nego nam je ono darovano da u njemu donosimo plodove vječnosti. Trenutci nemoći, kad se uruše naši planovi i naši uspjesi, kad ostanemo poraženi, to može biti od izuzetne važnosti za naše sazrijevanje. Tada uviđamo da nismo sebi dovoljni, da nam treba i Božja ruka koja će nas povesti preko zapreka kroz mrak do svjetla i sigurne staze.

Ovih dana po Hrvatskoj se slavilo.  Nakon Rakovice, Slunja, Cetingrada, danas slavi malo selo Furjan /Lađevac/. U 15 sati oni će se sjetiti svojih ubijenih i položiti cvijeće na obilježje. A ovdje su ubijali civile nakon okupacije. Oni koji su se usudili ostati u svojim kućama nestajali su po noći. Jedna srpska civilna žrtva dobije toliku važnost a 400 ubijene hrvatske djece kao da ne postoje. Jedini srpski političar je Milan Babić koji se u Haagu ispričao hrvatskom narodu. Iako je znao za stradanja nije ništa poduzeo priznao je ovaj političar iz Knina.

Tko može prigušiti radost koja je pred 25 godina tolikom silinom provalila nakon godina terora, granatiranja, razaranja, progona…Na današnji da pred 25 godina predao se kordunaški korpus, srpske postrojbe koje su terorizirale  Karlovac i okolicu. Granate su slali na gradske četvrti, ubijali su civile. Među poginulima je i djevojčica Jelena Prebeg iz Rakovice koju je granata usmrtila negdje kod autobusnog kolodvora. Ovaj je korpus srpske vojske opkoljen i morao se predati: general Stipetić je primio predaju. Kad usporedimo pad Vukovara sa ovom predajom vidimo civilizacijsku razliku: u Vukovaru su ubijali bolesnike u bolnici, počinili su zvjerstva nad civilima, zarobili i odveli u Srbiju preživjele. Ovdje su nakon razoružanja pušteni da odu u Srbiju. Nije bilo batinanja ni maltretiranja a o ubijanju nema govora. Pobjednik se nakon predaje poraženih ovaj put ponašao civilizacijski. Inače ne zaslužuje pobjedu onaj koji zarobljenike ubija.

Danas su u Slunju zastali i položili cvijeće pred spomenik braniteljima ultramaratonci koji trče na relaciji Kašić (Zadar) – Slavonski Brod.

Maratonci su u Slunju uzeli predah

Luna-park koji je stigao za Dan grada u Slunj ostaje i dalje: navečer se djeca i poneko odrasli vrti na ringšpilu uz ciku i vrisku

Danas u 18 sati vjenčanje u slunjskoj crkvi: svoj da u dobru i zlu reći će Karlo Krpan i Mihaela Laić