Vrhunac “suza sv. Lovre” – Žena upravlja župom – Preminuo Ante Špoljarić

12 kol

U ovoj pandemiji se jasno vidi koliko smo ranjivi i međusobno povezani. Ako se ne budemo brinuli jedni za druge, počevši od onih na dnu društvene ljestvice, od onih koji su njome najviše pogođeni, uključujući i stvoreni svijet, nećemo moći izliječiti svijet.

Upravo je hvalevrijedno zalaganje mnogih koji posljednjih mjeseci dokazuju ljudsku i kršćansku ljubav prema bližnjemu: posvećujući se oboljelima izlažu opasnosti čak i vlastito zdravlje. Oni su pravi heroji! Međutim, koronavirus nije jedina bolest protiv koje se treba boriti, nego je pandemija iznijela na vidjelo raširenije bolesti društva. Jedna od njih je iskrivljena vizija osobe, vizija u kojoj se zanemaruje njezino dostojanstvo i njezin relacijski značaj. Ponekad na druge gledamo kao na predmete koje se upotrijebi i baci. Takav pogled zapravo zasljepljuje i daje zamah individualističkoj i agresivnoj kulturi odbacivanja koja pretvara čovjeka u potrošačko dobro (usp. apostolska pobudnica Evangelii gaudium, 53; Enc. Laudato si’ [LS], 22). – rekao je papa Franjo danas na audijenciji.

Noćas vrhunac “suza sv. Lovre”- Večeras odnosno noćas od 12. na 13. kolovoza fenomen poznat u narodu kao “suze sv. Lovre” dosegnut će vrhunac. Ovi meteoriti u astronomiji su poznati kao perzeidi (dolaze od zvjiežđa Perzej). Kako nas astronomi informiraju prosječna aktivnost bit će noćas 100 meteora na sat vremena. Naravno ovaj fenomen je nevidljiv tamo gdje je rasvjeta jaka. Trebalo bi ugasiti uličnu rasvjetu ili otići u krajeve gdje nema “svjetlosne zagađenosti”. Astronomski će savez organizirati promatranje teleskopima. Najbolje vrijeme promatranja je od ponoći do zore.

Dobro je ponoviti misao jednog umnog čovjeka koji kaže da ga najviše impresionira zvjezdano nebo iznad nas i svijest odnosno savjest u nama.

“Nebesa navješćuju pravednost njegovu, svi narodi gledaju mu slavu (Psalam 97)

Žena upravlja župom – Biskup Volgograda, mons. Clemens Pickel, povjerio je župsku zajednicu u velikom ruskom gradu u južnoj Rusiji jednoj ženi porijeklom iz Kazakistana. Mnoge su joj zadaće na brizi kao što je katehizacija, administracija, briga za crkvu i socijalni rad uz obiteljske obveze. Nedjeljom dolazi svećenik  za slavljenje mise. Naravno da sve dogovara sa župnikom. Narod razumije  da u biskupiji sve župe ne mogu imati svećenika. Na pitanje što misli o ređenju žena odgovara: “Čini mi se da ima mnoštvo drugih aktivnosti za žene u Crkvi”.

 

Iako su ljetne vrućine i ljeto kalendarski još traje ovo žuto lišće podsjeća na skoru jesen. Isto tako nas podsjeća na završetak  našeg zemaljskog putovanja…

SRCE

Zalupa jače.
Što li to smjera?

U minuti pet litara krvi.

Tako šest desetljeća!

Otkud mu snaga?

Izdrži, srce!

Još bih bosonog

po kamenjaru i šumi

otkrivao prosute tajne.

Izdrži, srce!

Još nisam složio mozaik

koji se proteže

na drugu obalu,

još nisam pripremio

svečanu odoru za dan

kad zastor vremena

najavi veliku Novost

(M.P.)

Slunj večeras tone u miran san…

                       

Preminuo je u 80. godini života  ANTE ŠPLJARIĆ iz Poljanka 9. Pogreb na groblju u Drežniku 12.08.2020. u 16 sati. Za njim žale  kćerke Đurđa, Vedrana, Mirjana, unuci. praunuk, zet Ante, baraća, rodbina