Cetingrad: slavlje Velike Gospe

15 kol

Noćas je kiša rashladila slunjski kraj. Nije bilo nevremena ili tuče. Blagdan Velike Gospe osvanuo  ugodan. Danas mnogi ne samo iz slunjskog kraja žele doći u Cetingrad. Velika Gospina crkva  u Cetingradu privlačila je mnoge vjernike pa i iz susjedne Bosne. Ovogodišnje slavlje u znaku je koronavirusa pa je sve drugačije. Prije svega manji je broj ljudi. Svaki dan čujemo upozorenja o opasnosti zaraze. Ipak, narod je, uz nužne mjere opreza, došao u Cetingrad. Od 11 sati jedan je velečasni ispovijedao neprestano do 13 sati. Misa je počela u 12 sati a predvodio je don Goran Antunović, župnik u Plaškom i Saborskom. Uz župnika Stanka Smiljanića i župnika u miru mons. Ožuru uz njega su vlč. Šimo Božić, vlč. Polde Barić. Slunjski župnik ispovijeda. Narod je pjevao marijanske pjesme. Ovo je pjevanje ne samo pjesma nego i molitva, ispovijed vjere, teološko promišljanje  blagdana, uzdignuće srca…O Gospi je lako govoriti. Narod  u Gospi vidi svoj životno put: kako jedno ljudsko biće može iz skrovitosti učiniti velike stvari kad odgovori na Božji poziv. Ovdje napuštamo ljudske računice, trgovačke odnose i ulazimo u prostor darivanja, milosti, sebedarja. Ovdje su drugačija mjerila: silne zbaci s prijestolja a visoko uzdignu neznatne! Marijino uznesenje šansa je svakoga čovjeka.

Nakon mise narod se zadržao oko crkve. Čula se glazba, bilo je jela i pića. Jednostavno radost iz crkve preselila se po mjestu. Zapazili smo pred crkvom tročlanu ekipu djevojaka koje su popisivale sve do kojih su mogle doći. Ovo je preventiva: u slučaju pojave zaraze svi sa popisa bit će kontaktirani kao što je praksa u takvim slučajevima.

Misa u prostranoj cetingradskoj crkvi danas

Narod je pjevao kao veliki zbor

Nakon  mise oko crkve razgovor, susretanje, pjesma…

One su uspjele popisati oko 200 imena…

Lijepo je u Cetingradu na blagdan Velike Gospe!

Nakon Cetingrada sutra slavimo u Cvitoviću Rokovo (u 17 sati) a u utorak 18. kolovoza sv. Jelenu u Rakovici (11 sati). Ovo je trolist blagdana u kolovozu u slunjskom kraju!