Danas sv. Jelena Križarica: misa u Rakovici u 11 sati

18 kol

Danas slavimo svetu Jelenu Križaricu, majku cara Konstantina Velikog. Malo se zna o ranom životu sv. Jelene. Rođena je u Maloj Aziji u siromašnoj obitelji. Sv. Ambrozije kaže da je bila mljekarica ali se udala za Konstancija Klora, jednog od vladara u Rimskom carstvu. S njim je dobila sina Konstantina 274. godine koji će odigrati povijesnu ulogu u povijesti crkve. Suprug ju je napustio i oženio se drugom. Jelena je ostala sa sinom Konstantinom koji je bio vezan uz majku. A kad je Konstantin postao carem uzeo je majku na dvor  i dao joj naslov carice. U to se vrijeme nekako obratila na kršćanstvo. Godine 326. uputila se u Svetu zemlju i obilazila sveta mjesta. Pronašla je tri križa i prema predaji dala bolesnoj žena da ih dotakne: doticaj Isusova križa vratio joj je zdravlje. Zato sv. Jelenu zovemo Križarica. Izgradila je više crkava kao u Betlehemu na mjrestu Isusova rođenja i na mjestu  njegova Uzašašaća. Preminula je u Rimu 330. Utjecala je na svoga sina Konstantina koji je 313. godine dao crkvi slobodu.

Godine 2013. kršćanski svijet je slavio 1700. obljetnicu slobode crkve nakon progona u prva tri stoljeća. Crkva u Hrvata slavila je ovu obljetnicu upravo u Rakovici 18.08.2013. Razlog je što je crkva posvećena sv. Jeleni, majci cara Konstantina. Posebni odbor pripremao je ovo slavlje. Župnik preč. Petar Bogut bio je inicijator i duša ovog slavlja. Okupili su se hrvatski biskupi na slavlje u Rakovici, Misa je slavljena na otvorenom i izravno je prenosila hrvatska nacionalna televizija. Župnik Petar Bogut preminuo je iduću godinu tj. 2014. Njegov je grob na slunjskom groblju!

Slavlje 1700. obljetnice Milanskog edikta u Rakovici 18.08.2013: okupili su se hrvatski biskupi (s kardinalom Bozanićem), brojni vjernici, folklorna društva, vatrogasci…Slavlje je prenosila izravno HRT! Slavlje za pamćenje!