Molitva za Libanon – Prodaja očevine – Odgađa se smotra folklora – Svećeničko ređenje u Pakistanu

4 ruj

Papa Franjo pozvao je svijet da 4. rujna moli i posti za Libanon, „koji ne smije biti napušten u svojoj samoći” te pozvao Libanonce da se nastave nadati i smognu snagu i energiju potrebne da krenu ispočetka. Ta prelijepa zemlja s povijesnim korijenima rastrgana nutarnjim sukobima simbolizira našu planetu ili čovječanstvo. Suprotnosti u svijetu, ratne prijetnje, trka u naoružanju, migracije…dio su naše svakodnevnice. 

Prodaja očevine –  Sunčano. Ujutro neki pogledaju oglasnu ploču u centru Slunja na kojoj vise osmrtnice ali i svakojake obavijesti. Tako jedan u Pašinom Potoku prodaje 3,5 jura zemlje, kuću, traktor s priključcima i to sve za 36 tisuća eura! Prodaja očevine ili ćaćevine nešto je tužno!  Mora biti neki teški razlog…Neki nude drva, neki prodaju auto…Ovdje se doznaju sitne male vijesti iz Slunja i okolice. Pitanje je dana kad ćemo čuti vijest da je netko u Slunju zaražen…

Od velikog broju telefonskih poziva izdvajam onaj gvardijana iz Vinkovaca fra Miljenka Hontića koji bi s desetak mladih svećenika i klerika posjetio Slunj 16. rujna. Radi se o studijsko-formacijskom putovanju u koje je uključen i Slunj s Rastokama…  

Odgađa se smotra folklora u Slunju – Smotra folklora najavljena za 8. rujna u Slunju odgađa se do daljnjeg. Razlog je opasnost od koronavirusa koja u Hrvatskoj ne prestaje. Zapravo broj zaraženih raste. Nakon koliko-toliko uspješne turističke sezone svatko razuman  računao je na porast zaraženih. Toliko turista iz Europe moralo je donijeti i koji virus u Hrvatsku. S tim se moralo jednostavno računati ali isto tako treba preživjeti. Slunj je odolijevao do sada zarazi ali treba sada pooštriti mjere. Zakazana smotra bila bi u epidemiološkom smislu veliki izazov i opasnost.

Sevećenička ređenja u Pakistanu – Navikli smo smatrati Pakistan islamskom zemljom iz koje dolaze migranti ali u ovoj velikoj zemlji živi i crkva. Kardinal Joseph Coutts, nadbiskup Karachi-ja /Pakistan/, zahvalio je za dar novih svećenika u vrijeme korona-krize. Kardinal je zaredio za svećenika đakona Rashid-a Aslam-a uz prisutnost više od 1000 vjernika , 51 svećenika , časnih sestara i sjemeništaraca u katedrali sv. Patricija u Kachi-ju. Također u drugim biskupijama zaređeni su svećenici što je nada crkve u Pakistanu.

Novozaređeni svećenici s biskupom u Karachi-ju