Počela nova školska godina – Sutra Mala Gospa

7 ruj

Danas počinje nova školska godina. U škole će krenuti oko 460.000  đaka u Hrvatskoj. O novoj školskoj godini mnogo se govorilo. Ministarstvo je donijelo smjernice za nastavu u okolnostima koronakrize. Učitelje čeka naporan rad s djecom u ovim okolnostima. Sjećam se 1991. godine kad smo iz okruženja izvlačili majke s djecom iz slunjskog kraja. Na kontrolnim punktovima četnička kontrola, naoružani bradonje ulaze “legitimisati” putnike. Strah s majki prelazi na djecu. Nitko ništa nije rekao ali su djeca osjećala strah. Koliko strah i nezadovoljstvo nas starijih prelazi na djecu? U ratu s virusom djeca su najranjivija. Mi odrasli trebamo ih zaštititi. Naš strah ili bijes ne smijemo prenositi na djecu. Ona trebaju odrastati u ljubavi. Djeca će se puno lakše nositi s koronom ako ih zaštitimo svojom zrelim stavom. Uviđamo li da nismo gospodari vremena, da naše putovanje kroz  vrijeme ima svoje granice, kušnje, izazove. Neke možemo pobijediti ili nadvladati ali neke moramo prihvatiti. Na koncu svi smo mi djeca Oca nebeskoga koji nas beskrajno voli. Njemu nije strano naše trpljenje koje nije besmisleno. Kao što nije besmisleno uzimanje gorkih lijekova ako želimo ozdraviti.

Arhivski snimak

Roditelji i djeca zanimaju se za župski vjeronauk. Pripremanje na sakrament Prve Pričesti i Krizme pripremanje je za život. Djeca su dar Božji ali ih roditelji dovode k Bogu. Hoće li ih zarobiti manipulatori koji vrebaju na njih? Primamnim frazama žele ih zaustaviti: u pozadini stoji đavolska oholost  koja želi odvojiti djecu od Božje ljubavi. Vodi se pravi rat za duše naše djece! 

Na Malu Gospu u utorak 8. rujna u 18 sati slavit ćemo misu pred crkvom na otvorenom.  Na ovu misu pozivamo roditelje s djecom malom i većom. Djeca će dobiti blagoslov po zagovoru Gospe. To je najljepši početak nove školske godine.

Migranti ne miruju – Jutros je primijećena užurbanost policije u Slunju. Grupa migranata prišla je gradu iz pravca bosanske granice. Nejasno je zašto su po danu prišli k Slunju. Pretpostavljamo da ih čeka njihov jatak koji bi ih trebao prevesti prema Sloveniji. Njima je cilj prispjeti u Njemačku…Ilegalni prelasci granice iz BiH prava su napast za graničnu policiju. Svakodnevno se susreću s pojedincima ili grupama koje danju i noću pokušavaju preći granicu. U Bihaću je održan protestni skup protiv migranata koji zagorčuju život građanima. A u bihaćko-kladuškom kraju čeka oko sedam tisuća migranata koji žele u EU.