Vojno hodočašće na Udbinu – Hodočašće sutra na Udbinu – Bogoslovi u Slunju i Cetingradu

11 ruj

U organizaciji Vojnog ordinarijata i Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u četvrtak 10. rujna održano je 5. vojno hodočašće HKoV na Udbinu a u povodu 523. obljetnice krbavske bitke u kojoj je poginulo 10.000 hrvatskih branitelja. Zbog koronavirusa, u hodočašću je ove godine sudjelovalo manje vojnika nego prijašnjih godina. 

Danas u Slunju sunčano

Hodočašće na Udbinu sutra – Tradicionalno hodočašće na Udbinu, gdje je crkva hrvatskih mučenika, u subotu 12. rujna. Križni put počinje u 8.45  a misa na otvorenom u 10.30 sati. Iz Slunja ispred crkve polazi autobus u 7.30 sati prema Udbini. Uzet ćemo neke hodočasnike u Grabovcu i Selištu. Ima još mjesta u autobusu pa nam se mogu priključiti oni koji to žele.

Bogoslovi u Slunju danas u 10 sati

Bogoslovi u Slunju i Cetingradu – Jutros je stigla u Slunj grupa studenata bogoslovije iz Rijeke. Nakon kraćeg odmora uz kavu, nastavili su put prema Cetingradu. A cilj ovog putovanja je berba jabuka u voćnjaku Marijana Filipovića (Agrocetin) u Kruškovači. Naši bogoslovi spojili su ugodno i korisno: ugodni izlet i berba jabuka! Prati ih njihov odgojitelj Mario Gverić.

Štrajk glađu zbog smrtne presude – Kršćanska nacionalna partija u Karachiju (Pakistan), čiji je predsjednik Shabbir Shafqat, pokrenula je inicijativu podrške Asif-u Pervaiz, kršćaninu osuđenom na smrt zbog “blasfemije”  i  24 kršćana u zatvoru zbog iste optužbe. Radi se o štrajku glađu. Sud je potvrdio smrtnu kaznu 37-godišnjem Asifu Pervaiz optuženom da je poslao poslodavcu SMS poruku koja sadrži navodne uvrede islamu i proroku Muhamedu. Optužbe su potekle od poslodavca, muslimana, koji se navodno uzalud trudio da Pervaiza potakne na obraćenje. U ovom slučaju nije ispitano jesu li poruke poslane od optuženog. Slijepo se vjeruje optužbama. Shabir Shafat boji se za budućnost manjina u Pakistanu. Pripadnici ovih manjina žele napustiti zemlju. Intervenirala je 8. rujna Komisija UN za ljudska prava pozivajući vladu u Pakistanu da poduzme konkretne mjere za izbjegavanje manipulacija u zakonu o blasfemiji. A ovaj je zakon tako rastezljiv da se svakoga može optužiti pa i zbog osobnih netrpeljivosti.