Vaganac: slavlje Križeva

14 ruj

Današnji blagdan Uzvišenja sv. Križa slavi se u mnogim župama. Mi smo se uputili u Vaganac, selo u blizini Plitvičkih jezera. Lijepi sunčani dan. Ugodna vožnja preko Grabovca, Drežnika…Misa je u 12 sati ali smo mi stigli sat ranije. Pomalo stižu ljudi ali u zadnjih desetak minuta prostor ispred crkve je oživio. U 12 sati zvona su najavila početak misnog slavlja. Pred oltar su izišla četvorica svećenika: preč. Nikola Turkalj, predvoditelj, mons. Mile Čančar, korenički župnik i mons. Mile Pecić slunjski. Dakako, tu je župnik vlč. Ivan Hodak. “Častimo te križu sveti” – počeo je narod pjevati. U prvim redovima  žene u narodnim nošnjama. Crkva je popunjena. Većina ima maske pa izgleda kao da smo u svemirskom brodu. Strpljiv je ovaj narod, navikao na svakojake kušnje. Preč. Nikola Turkalj dugo je govorio o križu koji nije samo simbol Kristove smrti  i spasenja nego je on dio života svakoga od nas. S Kristom nosimo križ života, pod njim koji put i padnemo ali nema uskrsnuća bez križa…Čitava je crkva pjevala i molila. Trenutak pričesti kao vrhunac slavlja mnoge je pokrenuo: dolazili su i primali na ruku Kristovo tijelo. Nakon popričesne molitve župnik Hodak zahvalio je narodu i subraći na odazivu. Ovaj je narod u mnogo težim vremenima nego što je korona slavio Boga. Nekad su pješačili sedam kilometara po kiši i snijegu do Drežnika. Crkvu su partizani razorili 1945. Tek 1963. izgrađena je nova. Ova je 1991. opet razorena pa je ovo sada treća crkva u jednoj generaciji. Ovo govori o križnom putu ovog naroda… Vjera u Kristov križ i uskrsnuće jača se u kušnjama.

Nakon mise narod se zadržao u ugodnom druženju pred crkvom. Popili smo i čašicu rakije. Neki se nisu dugo vidjeli. Došli su neki iz Zagreba i susjednih župa. Sunce je milovalo ovaj dragi narod koji puno ne raspravlja o križu nego ga nosi, s njim živi zagledan u uskrsnuće tijela i život vječni….Druženje je nastavljeno po kućama. Pred svakom kućom bar je jedan automobil.

Narod je molio i zahvaljivao za čudesna djela Božja usprkos maskama

Mještani su se potrudili ukrasiti crkvu

Pričest…

Radujemo se jedni drugima…

Našla se i čašica nakon mise pred crkvom: oni pozdravljaju sve u dalekom svijetu, u Švedskoj i Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Srijemu i Bačkoj, Kanadi i Australiji, USA i Švicarskoj, sve u domovini:  u Zagrebu i Zadru, u Brodu i Osijeku…

Pogled na dio Vaganca sa zvonika crkve

Doznajemo večeras ugodnu vijest: Karlovačka županija danas bez novih slučajeva zaraženih koronavirusom – u samoizolaciji 234 ljudi!

                  

Preminio je u  87. godini MILE JURČIĆ i pokopan danas u 14 sati na cvitovačkom groblju. Za njim žale nećaci s obiteljima. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!