Sv. Kornelije i Ciprijan – Kako se nosimo s koronom?

16 ruj

Danas crkva slavi svete Kornelija i Ciprijana, mučenike. Sveti Kornelije izabran je za papu 251. godine.. Kao papa nije bio krut prema otpadnicima od vjere: otvorio je mogućnost da ih se nakon pokore primi natrag u crkvu. Nije to išlo tako jednostavno: neki su zastupali tvrdi stav a to znači da otpadnicima nema više mjesta u crkvi. Sazvao je sinodu u Rimu na kojoj su osudili krute stavove prema pokajnicima. Za cara Gala ponovno je započeo progon kršćana, pa je Kornelije protjeran u današnju Civitavecchia u kojoj je i umro 14. ili 15. rujna 253. godine. Ubrojen je u mučenike i pokopan u Kalistovim katakombama.

Ciprijan je rođen u poganskoj obitelji u Kartagi oko 210. godine. Bio je odvjetnik ali se, obrativši na kršćanstvo, odrekao karijere, postavši svećenikom i na kraju biskupom Kartage. Vodio je uzoran kršćanski život. Podijelio je veći dio svoga imetka siromašnima. Posvema se posvetio proučavanju Svetoga pisma. Svojim je spisima, a najviše životom, bio primjer i vođa braći. Za Valerijanovih progona bio je najprije prognan a potom, pred zajednicom, i javno pogubljen. Ciprijan je značajan pisac i teolog prve Crkve. Spisi su mu praktične naravi i u njima objašnjava crkveni nauk, popravlja zablude, promiče kršćanske vrline i bori se protiv sukoba unutar zajednice.

Jutros u Slunju

Danas je u slunjskom kraju sunčano ali se polagano navlače oblaci. Promjena vremena osjeća se u zraku. Moramo biti zahvalni za dugo razdoblje sunčanih dana.  

Vijest koja nas je danas zabrinula govori o 19 zaraženih od koronavirusa u Karlovačkoj županiji. Od toga broja 15 iz Karlovca, troje iz Slunja i jedna osoba u Duga Rese.

Kako se nosimo s koronakrizom? Prošli smo i prolazimo kroz zamorno vrijeme. Naučili smo prihvaćati frustraciju koju nikad prije ne bismo prihvatili. Prolazimo kroz umorno vrijeme  za razliku od  prijašnjeg vremena kad smo bili pretrpani poslovima, aktivnostima, jurnjavom…Prisiljeni smo tražiti izlaz. Svaka kriza u sebi ima zrno preporoda. Pokušavamo otkriti ono što je stvarno važno. Ono što nas ne dotuče to nas ojača – stara je spoznaja. Otkrili smo ljepotu biti zajedno u crkvi, u školi, u druženju s prijateljima. To smo prije smatrali po sebi razumljivim. Sad otkrivamo kolika je ljepota u tome. Oni koji su bili u zarobljeništvu otkrivaju ljepotu slobode, prijateljstva…Hoćemo li i mi u ovoj krizi otkriti nove dimenzije našeg hoda kroz ovo vrijeme? Hoćemo li otkriti vertikalu koja je izlaz iz magle?

Dobro je malo prošetati: nekoga susretnemo. netko nas pozdravi i priupita za zdravlje

Biskupsko ređenje u Solinu mons. Ante Jozića – U novoizgrađenoj župnoj crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu započelo je danas u srijedu 16. rujna slavlje biskupskoga ređenja mons. Ante Jozića koji će preuzeti po slanje apostolskoga nuncija u Bjelorusiji. Mons. Jozić preživio je tešku prometnu nesreću. Oporavio se i sad može preuzeti službu koju mu povjerava Sveta Stolica. 

Papa o svećeniku mučeniku – “Želim u ovom trenutku sjetiti se don Roberta Malgesini, svećenika biskupije Como  koji je jučer (15. rujna) ujutro ubijen od strane osobe u potrebi kojoj je on pomagao, osobe bolesne u glavi….Ujedinjujem se  u boli i molitvi s članovima njegove obitelji i vjernika zajednice u Komu i kao što je rekao njegov biskup zahvaljujem Bogu za svjedočanstvo tj. za mučeništvo ovog svjedoka ljubavi prema najpotrebnijima. Molimo u tišini za don Roberta i za sve svećenike, časne sestre, laike koji rade s napuštenim osobama  izbačenima iz društva”

Biblija na jeziku pazande – U pon. 14. rujna predstavljeno je prvo izdanje Biblije na lokalnom jeziku pazande u Južnom Sudanu (Afrika). Ovo je važan kamen za biskupiju koja postoji 100 godina. Mons. Eduardo  Hiiboro , sadašnji biskup, istakao je važnost koju ovo izdanje Svetog Pisma ima za 4 milijuna vjernika koji govore pazande jezikom u Južnom Sudanu, dijelu Konga i .Centralnoafričkoj Republici.