HBK o pandemiji koronavirusa – Sajam u Slunju

17 ruj

Donosimo odlomke iz izjave HBK o korona virusu. “Danas se suočavamo s nevidljivom opasnošću koja ugrožava sve veći broj naših građana. To nas potiče da kao Komisija HBK Iustitia et pax, koja je pozvana promicati pravdu i mir, skrenemo pozornost na neke činjenice i pozovemo sve vjernike, kao i građane dobre volje, na veću odgovornost, ali i na solidarnost, osobito prema onima koji su starije životne dobi ili slabijega zdravstvenog stanja te tako i izloženiji ovoj opakoj zarazi

1. Papa Franjo je u više svojih govora jasno istaknuo da nas je iskustvo pandemije naučilo da se nitko ne spašava sam. Svatko je mogao iskusiti osobnu krhkost i ranjivost kojoj smo izloženi u ovom svijetu. Shvatili smo da svaki osoban izbor dotiče i živote naših bližnjih, bilo onih koji žive pored nas bilo onih koji žive na drugom kraju svijeta. Sve nas to upućuje da smo svakodnevno sve više svjesni uzajamne povezanosti i da smo svi braća koja žive u zajedničkoj kući. To nas istodobno potiče da postajemo sve više solidarni u dobru i u raspodjeli raspoloživih dobara. U borbi protiv opakoga koronavirusa, SARS-CoV-2, također postajemo ponovno svjesni važnosti znanosti, ali istodobno i njezinih ograničenja…”

“U ovom zahtjevnom vremenu pandemije, dobili smo velik izazov u novom i opasnom virusu, ali i ujedinjenu znanost i medicinu, koje su nam, osim suvremenih istraživanja u borbi protiv bolesti Covid-19, pružile jednostavne mjere koje svaka osoba dobre vjere i dobrih namjera može primijeniti u osobnoj zaštiti i zaštiti svojih bližnjih. Time ćemo ne samo sačuvati zdravlje, nego i radna mjesta, te budućnost za našu djecu. Za nas vjernike, ali i za sve ljude dobre volje, u središtu mora uvijek biti poštovanje života i dostojanstva svake ljudske osobe, a osobito bratska ljubav i solidarnost prema najranjivijima i najugroženijima u našem društvu.” (Integralni tekst objavljen na stranicama IKA-e).

Sajam u Slunju – Jutros je oblačno u slunjskom kraju i stigao je hladniji zrak. Treba se toplije obući…Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Četvrtak je pa su došli mnogi trgovci u Slunj. Tjedni sajam. Ponuda povrća i voća i dakako odjeće i obuće…Evo nekoliko snimaka:

 

 

 

Mnogi su iskoristili lijepi dan za razgledanje sajma

Kako se bore protiv korone naši susjedi (Italija)? – Nastavlja se prast zaraženih od korona virusa u Italiji: danas je 1585 novozaraženih a jučer 1452. . Umrlih je jučer 12 a danas 13.

Otvaranje škola,  kao što je bilo predvidivo,  prate svaki dan novozaraženi . Prisiljeni su zatvarati  pojedine razrede ili čitave škole i organizirati nastavu oneline. “Nitko nema čarobni štapić, nitko ne može činiti čudesa, ali zemlja je jaka i pokazuje  da umije pobijediti ovu pošast koja prati otvaranje škola” – kaže ministar zdravlja Roberto Speranza koji ostaje optimista.