U Europi zvoni za uzbunu

18 ruj

Širenje koronavirusa u Europi postaje alarmantno – kaže direktor europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (Oms) Hans Kluge. U zadnja dva tjedna više od polovice  europskih zemalja registrirale su porast slučajeva zaraze iznad 10%. U sedam od ovih zemalja u istom su periodu slučajevi poduplani. Od početka epidemije registrirano je skoro 5 milijuna zaraženih (4,893.614) i 226.524 umrlih.

Ako smo imali povećanje među grupama starije dobi (50-64, 65-79), u prvoj sedmici rujna veći postotak je i među onima između 25-49 godine – primjećuje Kluge. Svjetska zdravstvena organizacija zbog ovih brojeva ostaje na preporuci izolacije od 14 dana. Mjere su urodile plodom pa je u lipnju postignut minimum zaraženih. Ovaj bum zaraza u rujnu poziva na uzbunu – misli Kluge.

U Francuskoj je broj zaraženih u zadnja 24 sata prešao broj 10.000. Dnevno je zaraženih 10.593. U Njemačkoj broj prelazi 2.000, u Velikoj Britaniji 4.000. U svjetskim razmjerima od zaraženih je 14% zdravstvenih radnika, u nekim zemljama čak 35%. Oms poziva vlade da bolje  zaštiti zdravstvene radnike.

Naši biskupi poručuju: “Javnost, dakako, ima pravo znati i preispitivati odluke i mjere nadležnih državnih tijela. To je u srži demokratskog pluralizma i različitosti koja obogaćuje društvo. Međutim, širenje teorija zavjere, panike, negiranje osobne odgovornosti i zanemarivanje prava i zdravlja drugih, te ignoriranje ne samo znanstvenih spoznaja već i vidljive stvarnosti oko nas nije prihvatljivo, jer pridonosi zbrci i neredu koji su nam svima najmanje potrebni. S druge strane, kršenje pravnih propisa kojima je cilj prevencija širenja zaraznih bolesti povlači prekršajnu pa i kaznenopravnu odgovornost, posebice u slučajevima sprječavanja zdravstvenih radnika u obavljanju zdravstvene djelatnosti”.

Jutros je u Slunju oblačno i prohladno. Pomalo će trebati zagrijavati prostorije…

Još čekamo Miholjsko ljeto…