Sjećanje na troje poginule djece u Grabovcu 1991,

26 ruj

Bilješka iz “Zakopanog dnevnika” na str. 136:  “Iz Ličkog Petrovog sela  zlikovci su izbacili 70 granata. Jedna je pala na kuću i ubila troje djece…Policija Slunj ne zna pojedinosti jer će tek jutros biti očevid. Moram odmah poći na mjesto stradanja…Upravo sam ušao u kolonu  koja je išla na očevid  u 9.30 sato. U Grabovcu veći broj civila i policajaca. Dolazimo do mjesta tragedije. Projektil je bačen iz L. Petrovog sela i pogodio upravo drvenu kuću  u kampu gdje su se privremeno smjestile izbjeglice iz Korane i Rastovače. Bilo je to sinoć 26.09.1991.  u 9 sati. Bila je to prva granata i zatekla je  ove izbjeglice  okupljene oko radioaparata (na baterije); na licu mjesta granata je usmrtila Josipu Špoljarić, kćerku Petrovu (18), Dubravku Špoljarić, kćerku Zlatkovu (17) i Ivana Špoljarića, sina Milana (6 mjeseci) te teško ranila Danu Špoljarića….”

“Poginula djeca dopremljena su u slunjsku mrtvačnicu. U 11 sati ispraćaj iz mrtvačnice i vožnja u koloni do Drežnika. U 13 sati misa u drežničkoj crkvu koju su misili drežnički župnik Bogović i slunjski Mile Pecić. Pokopani su u zajedničku grobnicu. “Vratio sam se kući u društvu Miroslava Modrušana, zastupnika u Saboru. Vozeći kroz Slušnicu on je pripremio revolver u slučaju da nas zaustve naoružani odmetnici. Malo bi taj pištolj pomogao u borbi s automatima koima su odmetnici naoružani…Doznali smo da su odmetnici zaustavili i odvezli u nepoznato Danu Hodaka, trgovca iz Slunja koji se upravo vraćao s pogreba…”

Danas u 11 sati u drežničkoj crkvi okupit će se rodbina i prijatelji na misu. Naon mise posjet mjestu stradanja i polaganje vijenaca na spomen obilježje. 

Danas u subotu 26. rujna u 18 sati u Slunju misa (zbirna) u župskoj dvorani (vodi vlč. Stanko Smiljanić), istovremeno u crkvi vjenčanje Tomislava i Valentine. U 19 sati vjenčanje Tomislava i Antonije u crkvi