Sv. Mihovil: Dan policije – U Šušnjaru u nedjelju 4. listopada – Plodovi zemlje

29 ruj

U narodu je današnji blagdan poznat kao Miholje. A zapravo slavimo trojicu arhanđela:  Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Radi se o anđelima višega reda koje spominje sveto Pismo. Mihaelovo ime na hebrejskom znači “tko je kao Bog”. Mihaela predaja smatra pobjednikom nad palim anđelima. On brani Ženu koja ima roditi.  Gabrijel, na hebrejskom “Bog je moja snaga” a u kršćanskoj je predaji prikazan kao Božji glasnik.  On je i anđeo koji je Joakimu i Ani navijestio rođenje Marije, a Mariji da će roditi Sina Božjega. Zaštitnikom je telekomunikacija i obavijesnih sredstava, a časte ga i glasnici, poštari i filatelisti. Rafael znači “Bog je ozdravio” ili “Bog liječi”, javlja se u Starom zavjetu kao pratitelj mladoga Tobije i kao onaj koji je njegova oca izliječio od sljepoće.  Zaštitnik je liječnika, psihijatara, ljekarnika, iseljenika, hodočasnika, putnika, brodara, rudara,,,

Svima koji nose lijepom ime Mihovil, Mile, Milan, Mićo,  Mihaela,,,sretan imanedan!

Danas je i Dan policije. Ovo je prilika da odamo poštovanje čuvarima reda u društvu. Naši policajci ponekad moraju intervenirati u teškim situacijama, riskirati život. Granična policija čuva granicu od ilegalnih upada migranata među kojima ima i terorista.

Danas župa Drežnik slavi sv. Mihovila kao suzaštitnika. U crkvi je oltar posvećen sv. Mihovilu.

Kapela sv. Mihovila u Šušnjari – Prelijepa kapela sv. Mihovila nalazi se u Šušnjari, župa Slunj. Izgrađena je među vinogradima kojih je nestalo a kapela je ostala. Slavlje sv. Mihovila u Šušnjari prenosimo u nedjelju 4. listopada u 14 sati. Dakle, u nedjelju, 4. listopada uputimo se prema kapeli sv. Mihovila u Šušnjari, u prekrasnoj prirodi, gdje ćemo na otvorenom slaviti sv. Mihovila.

Kapela sv. Mihovila u Šušnjari

Jutros je ugodno vrijeme. Bijeli oblaci putuju i stvaraju čudesne oblike

Plodovi zemlje – Ekonom naše biskupije preč. Nikola Turkalj poziva i ove godine na sudjelovanje u akciji “Plodovi zemlje”: od plodova koje sabiremo u jesen možemo koji kilogram odvojiti za sjemenište u Zadru i Rijeci. Radi se  o krumpiru, grahu, zelju, cikli, mrkvi, jabukama, masti, jajima… Sabiralište je u dvorištu župnog stana u Slunju. Oni koji nemaju prijevoza mogu se javiti pa će naša ekipa doći k njima. Ovo je solidarnost s našim sjemeništima u kojima se školuju budući svećenici a koja sami financiramo pa je svaka pomoć dobrodošla. Ova praksa sakupljanja plodova naših njima ima dugu tradiciju i ne smijemo ju prekinuti,

                     

Preminula je u 99. godini života MANDA MARTINOVIĆ r. Mujić, rođena u Blagaju 1921., preminula u Šibeniku 27. rujna. Pogreb u Blagaju u utorak 29.09.2020. u 14 sati. Za njom žali kćerka Ružica i rodbina.