Gospa od Krunice – Kišovito

7 lis

Na današnji dan 1571. godine kod Lepanta kršćanska vojska pobijedila je tursku koja je bila brojnija. Na poziv pape Pija V. kršćani su molili krunicu Gospi uoči bitke. Vjeruje se da je Gospa pritekla u pomoć. Tu je porijeklo današnjeg spomendana BDM od Krunice: papa Klement XI ustanovio je današnji blagdan. Slično smo molili krunicu u jeku agresije na Hrvatsku 1991. do 1995. Narod je u skloništima molio krunicu a branitelji su rado nosili krunicu oko vrata. Ne smijemo podcijeniti snagu molitve. Jedan misionar, koji je dospio u ruke terorista i proveo godinu dana u zatočeništvu, nakon izlaska izjavio je: “Ako je Bog odlučio da iziđem živ iz ruku zlih ljudi nitko to nije mogao spriječiti”. 

Na današnji dan 1991. Hrvatska i svijet ostali su zapanjeni raketiranjem Banskih dvora (Zagreb) gdje se nalazio politički vrh Hrvatske: predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva tadašnje SFRJ Stjepan Mesić te jugoslavenski premijer Ante Marković. JNA je imala namjeru obezglaviti hrvatski narod ali netko je rekao: neće proći! Pravo je čudo da je državni vrh ostao nepovrijeđen i još veće čudo da se je goloruki narod obranio! To ne smijemo zaboraviti. 

Rastoke danas u jesenskom ugođaju: obilje vode, žuto lišće, kiša i magla

U Slunju danas oko 11 sati

Nakon jučerašnjeg lijepog sunčanog dana, danas je kišovito. Oblaci su se nadvili i jesen pokazuje svoje lice.  Pomalo tugaljivo ali i jesen ima svoju ljepotu. Ustvari, svaki dan je lijep na svoj način! Popili smo kavu na terasi jednog kafića ali nismo dugo ostali zbog hladnoće. Treba zagrijavati prostorije… 

Večeras, kao svaku večer u listopadu, u slunjskoj crkvi u 17.30 moljenje krunica a u 18 misa. U sagledavanju našeg života sa vremenske distance, najljepši trenuci su oni koje smo proveli u molitvi s braćom i sestrama.

Predsjednik Italija Mattarella dodijelio je zlatnu medalju za građanske zasluge posthumno svećeniku Robertu Malgesini koji je radio i živio za beskućnike. Jedan ga je beskućnik, kojemu je svakodnevno pomagao, nožem usmrtio.