Biskup Bogović u Zadru – Vedro – Oslobođen talijanski svećenik

9 lis

Jučer, na svetkovinu sv. Šimuna, 8. listopada, zaštitnika Grada Zadra, svečano koncelebrirano slavlje u svetištu sv. Šimuna predvodio je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.  Iz njegove propovjedi: „Prvi čin govori da je Bog, koji je istina i ljubav, sve stvorio iz ljubavi. Nije ugrađivao kvarove. Na vrhu svega stvorenoga postavio je čovjeka kojega je stvorio na svoju sliku. To je ta uzvišenost. Time mu je predvidio konačno mjesto u vječnoj sreći, u Bogu, ali čovjek se treba za to slobodno opredijeliti. Računajući s tom slobodom, Sotona, utjelovljenje laži, nabacuje čovjeku da se okrene od Boga. Pritom Đavao Bogu pripisuje svoje osobine. I laže da Bogu nije stalo do čovjeka, da Bog ne želi da čovjek bude velik, da Bog želi prevariti čovjeka. Tako otac laži obećava čovjeku da će ga izvući iz podložnosti Bogu i otvoriti mu put prema veličini. Dakle, da će to učiniti Sotona, a ne Bog. Laž je uvijek bogata obećanjima pa čovjek povjeruje laži. To je značilo pad čovjeka od Boga i pad u grijeh“, rekao je mons. Bogović. No, u čovjeku nije uništena slika Božja na koju je stvoren, ona se može usavršiti.” 

Sunčani dan i žuto lišće

Jutros je vedro u slunjskom kraju. Prohladno jutro ali sunce se diže i donosi sve više topline. Večeras misa u slunjskoj crkvi u 18 sati a pola sata prije mise krunica. U 19 sati tečaj za brak u župskoj dvorani.

Oslobođen talijanski svećenik Pier Luigi Macalli – U  afričkoj državi Mali oslobođen je svećenik (misionar) Pier Luigi Macalli koji je zarobljen u Nigeru 17. rujna 2018. u misiji Bomoango udaljenoj 150 km od glavnog grada Niamey. Zarobili su ga fundamentalisti (džihadisti) i držali nepune dvije godine u zatočeništvu. S njime je oslobođen jedan talijanski turist i još dvije osobe. Misija u Bomoangu djeluje od 1990. godine i bori se protiv siromaštva u okolnim selima, nepismenosti, bolesti, nedostatka socijalnih struktura.

Plodovi zemlje: i ove godine prikupljamo plodove zemlje za sjemenište. U župskom dvorištu u Slunju može se ostaviti vrećica krumpira, zelja, koji kilogram graha, kapule…Dobro je podijeliti s drugima ono što imamo.

Ivan se ponudio da očisti žljebove od napadalog lišća na župskoj dvorani. Usput će pregledati žljebove i popraviti ako je kakav nedostatak…Da nije dobrih ljudi naš bi svijet bio mnogo tužniji