Dani mons. Bože Milanovića – Zahladilo

12 lis

Dani mons. Bože Milanovića – U subotu i nedjelju 10. i 11. listopada održani su u Pazinu i Kringi “Dani mons. Bože Milanovića“. Ovaj neobični i mudri svećenik rođen je pred 130 godina. Zaslužuje titulu “narodnog svećenika”- Živio je u vrijeme talijanizacije Istre. Bio je proganjan od talijanskih vlasti, neko vrijeme interniran. Ništa nije bilo bolje niti dolaskom komunističkog režima 1945. Komunistički režim morao je priznati autoritet koji je uživao u narodu mons Milanović iako su crkvu progonili.  Unatoč svega toga mons.  Božo Milanoviće zauzimao se za pripojenje Istre matici Hrvatskoj. Na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946. sa svećenicima je donio nepobitne dokaze da je Istra hrvatska. Donijeli su i dokaze proganjanja svećenika i naroda u Istri od strane talijanskog fašizma. Tako su granice dogovorene 1947. po etničkom principu. Dokument Spomenicu potpisao je i vlč. Miroslav Bulešić. Kao nagradu komunisti su ga ubili u župnom stanu u Lanišću 24. kolovoza 1947. Pitali su mons. Milanovića:  “Kako se kao svećenik zalažete da Istra pripadne Hrvatskoj u kojoj je komunistički a to znači ateistički režim?” Odgovorio je: “Režimi se mijenjaju a zemlja ostaje!”. Ovo pokazuje njegovu mudrost i dalekovidnost. Njegovim zaslugama otvoreno je sjemenište u Pazinu kroz koje su prošle mnoge generacije budućih svećenika iz Hrvatske i Slovenije. Stariji svećenici koji danas još djeluju završili su gimnaziju u Pazinu. Komunistički režim sebi prisvaja zasluge za pripojenje Istre Jugoslaviji a prešućuje velike zasluge Bože Milanovića i samozatajnih istarskih svećenika koji su dokazali da je Istra dio Hrvatske.

 

Terase kafića opustjele

Danas je zahladilo i treba obući topliju odjeću i obuću. Prostorije se zagrijavaju. Kiša pomalo pada i može početi i snijeg koji je već stigao u Gorski Kotar.

Ranjen policajac na Markovu trgu – Vijest koja je uznemirila Hrvatsku a koja dolazi sa Markova Trga u Zagrebu. MUP je izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji. Postavlja se mnogo pitanja na koja će odgovoriti istražitelji. Nasrtaj na policajca treba strogo kažnjavati. Nedavno je jedan oporbeni političar dovezao na Markov trg prikolicu lubenica zbog nekog ptotesta.  Moglo je u lubenicama biti dinamita za razaranje čitavog trga. Možda je ovo motiviralo jednog očito bolesnog mladića da prošeta automatskom puškom do Markova trga.