Treba izdržati: mi to možemo!

21 lis

“Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.” – kaže splitski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Trebamo izdržati ovu kušnju i ponašati se odgovorno. Sve ima svoj kraj pa tako i ova pošast. Neki su nervozni i u nervozi mogu napraviti glupost zbog koje će se dugo kajati. U svim teškim prilikama pravi Božji blagoslov su smireni ljudi koji svojim životom svjedoče mirnoću i odgovornost. Oni su u ratu bili blagoslov jer su unosili mir i nadu među prognane. Jednostavno mi to možemo i danas. 

Jutros u Slunju

Arheološki radovi kod slunjske crkve otkrivaju dio slojeva iz srednjovjekovnog razdoblja.  Dujam Frankopan sredinom 15. stoljeća izgradio je franjevački samostan oko kojeg je nastalo naselje koje se čak zvalo “kloštar”, dakako ograđeno zidovima. Prethodna župna crkva bila je na mjestu današnjeg groblja sv. Magdalene. Frankopani Slunjski prešli su na novu lokaciju zbog sigurnosnih razloga. Samostan su Turci zapalili 1583. i franjevci su bili prisiljeni napustiti Slunj… Konzervatori Domagoj i Teo iz Dubrovnika uhvatili su se mukotrpnog posla: ispod slojeva zemlje otkriti tragove naselja, obrambene zidove i još štogod… 

Provaljeno u crkvu u Jelenju – Doznajemo da su nepoznati lopovi provalili u župnu crkva sv. Mihovila u Jelenju kod Rijeke u noći od 19. na 20. listopada. Župnik Ivan Milardović obavijestio je policiju koja pravi očevid i uzima tragove. U crkvi se neće slaviti misa dok ne prođe očevid i sanira se šteta.  Vjernici su duboko pogođeni i ožalošćeni ovim vandalizmom.

Župa sv. Mihovila Jelenje velika je župa koja ima bogatu prošlost. Župa je dala više svećenika (danas živući je mons. Ivoslav Linić). Vjernici su i u teškim vremenima posvjedočili svoju vjeru. Župa njeguje crkveno pjevanje, u velikom broju sudjeluju u misama. Dodajmo da je ovo rodna župa bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.